Connect with us

Лични финансии

Десет предуслови за започнување на успешен бизнис

Објавено

на

Никој не сака сопствениот бизнис да му пропадне, но перспективата е нешто што секој бизнисмен мора да го земе предвид.

За среќа, постојат чекори што можете да ги преземете за да го осигурате вашиот успех.

Овие чекори се лесни за следење и ќе ви помогнат полесно да успеете во приватниот бизнис.

1. Планирајте однапред

Одвојте време да направите планови за какви било потенцијални проблеми што можат да се појават. Од природни катастрофи до неочекувани финансиски проблеми, треба да имате план на кој лесно можете да пристапите доколку дојдат тешки времиња.

2. Ставете одредена сума на пари настрана

Не започнувајте бизнис со илузија за успех преку ноќ. Ќе треба да вложите многу средства, сè додека вашиот бизнис не порасне и не стане профитабилен. Ставете некоја количина на пари настрана, кои ќе можете да ги користите кога ви биде најпотребно.

3. Организирајте го вашето време

Да се ​​биде одговорен сопственик на деловна активност значи мудро да управувате со вашето време. Најпрво, ќе мора да поминете многу време додека вашите планови не станат визија за реалноста.

4. Организирајте го вашиот простор

Вие не можете да управувате со вашиот бизнис ефикасно ако трошите време да ги барате важните документи и сметки што се некаде во некој куп документи. Одвојте некое време за да ја организирате канцеларијата и да видите дали може да функционирате ефикасно.

5. Останете фокусирани

Семејните одговорности и обврски, работата, ТВ и топлината на вашиот сопствен кревет можат да го одвлечат вниманието од работата. Елиминирајте ги што е можно повеќе и останете фокусирани на работата што ја правите.

6. Научете даночни закони, пред да биде предоцна

Не чекајте да ги истражувате даночните закони што ќе влијаат на вашата нова деловна активност. Дознајте ги законите сега за да бидете подготвени кога ќе дојде времето за данок, пред да биде предоцна за вашиот бизнис.

7. Вложете во маркетинг

Вие не можете да чекате да дојдат вашите клиенти, треба да се рекламирате и да ги придобиете. Рекламирањето е инвестиција, а во моментов трошењето пари на пазарот за рекламирање за промовирање на сопствен бизнис може да биде ефективно и профитабилно на долг рок.

8. Набавете соодветната опрема

Ако мора да излезете од канцеларија за да отидете до најблиското место за да испечатите фактура или да испринтате неколку документи, тогаш време е да ја купите соодветната опремата што ви е потребна за да го извршувате вашиот бизнис правилно и непречено. Тоа е дополнителен трошок, но е неопходен.

9. Осигурајте го вашиот имот

Не чекајте природни непогоди да ви го уништат целиот инвентар. Осигурајте го вашиот имот навремено, пред да биде предоцна. Не постојат загуби што може да се избегнат во целост, но доколку се осигурате, но осигурувањето може значително да ви олесни и да ви ги намали загубите, доколку се појави непосакуван проблем. Внимателно изберете ја осигурителната компанија за вашиот бизнис.

10. Не се обесхрабрувајте.

Успехот не доаѓа преку ноќ. Тоа бара посветеност, напорна работа и многу дополнителен напор. Многу сопственици на сопствен бизнис се откажуваат кога сé што било потребно не го сработеле во одредена временска рамка и обично потребно е да се стрпат уште неколку месеци, но тие немаат верба ниту во себе, ниту во сопствениот бизнис, па затоа и пропаѓаат. Затоа не се обесхрабрувајте и бидете трпеливи. Ова е вашиот сон, направете сè што можете за да го остварите.

Лични финансии

Генерали Инвестментс: Сеуште има голема неизвесност на пазарите, па затоа е неопходен избалансиран пристап кон инвестициите

Објавено

на

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите

Преглед на моменталните случувања:

– Олабавувањето на мерките за ограничување на ширењето на корона вирусот, доведе до повторно рапидно ширење на овој вирус. Скоро сите земји кои започнаа со отворање на националните граници и услужните сектори (ноќен живот, туризам, угостителски услуги, фитнес,) пријавија нагло зголемување на бројот на ново инфицирани лица од коронавирус во последната недела. Надежите дека вирусот (барем привремено) би запрел со повисоките температури во летните месеци повеќе од очигледно се намалуваат поради остриот пораст на заразените лица од сите делови на светот. Глобални жаришта остануваат земјите во развој со Бразил и Индија на чело, но вирусот исто така брзо се шири и во САД. Поради екстремно негативните економски последици од пролетните мерки насочени кон спречување на ширење на вирусот малку е веројатно дека и покрај влошената епидемиолошка слика повторно ќе видиме вакви драстични мерки од страна на државите, но можеме да се очекува повторно воведување на одредени ограничувања усмерени за локално намалување на бројот на заразените. И покрај отворањето на државните граници, најновите податоци за бројот на ноќевања и бројот на патниците во воздушниот сообраќај покажуваат дека барем засега нема знаци на закрепнување во туризмот, угостителството и воздушниот сообраќај. Затоа, државите и централните банки веројатно ќе продолжат со стимулативни мерки, како што е продолжување на мерките за субвенционирање, дополнителна ликвидност и откуп на корпоративни обврзници т.е со драстичното влошување на епидемиолошката слика можеме да очекуваме посилни интервенции на пазарите на капитал како и фискални стимулации.

– Инвеститорите и понатаму се оптимистични како резултат на релативно позитивните сигнали од реалната економија кои се подобри од очекуваните, но покажуваат дека првичните предвидувања за посилно закрепнување на економската активност во втората половина од годината (закрепнување во облик на V) беа премногу оптимистички и дека последиците од пандемијата „Ковид-19“ ќе бидат присутни и во 2021 година. Дополнителен оптимизам е предизвикан од смирување на жешката крв меѓу Индија и Кина, но сè уште нема голем напредок во решавањето на американско-кинескиот конфликт, со што заканата од трговска војна меѓу светките сили останува на агендата.

– Поради влошената епидемиолошка слика, на пазарот на капитал се очекуваат дополнителни стимулативни мерки од земјите и централните банки, што доведува до зголемување на цените на акциите. Акциите на кинеските компании забележаа силен раст минатата недела, а како главна причина за тоа е наглото зголемување на учеството на домашните инвеститори. Големата количина свежо печатени пари во последните три месеци (18 трилиони) значи многу голема сила на пазарите на капитал, што во моментов спречува големи надолни движења на цените, кои поради недостаток на алтернативи (негативни каматни стапки и екстремно ниски или негативни приноси на обврзници) ги принудува парите да се движат кон акциите, кои и покрај зголемениот ризик, во моментот даваат позитивен принос. Со оглед на сите случувања во светот, веруваме дека претпазливоста на пазарот на капитал не е излишна и дека сме во состојба на голема неизвесност, што може да доведе до уште поголема нестабилност на пазарите на капитал.

Совети за инвеститорите:

Ја задржуваме препораката, која ја повторуваме повеќе недели. Акциите се доста скапи, но со слично скапи обврзници и банкарски инструменти практично нема алтернатива, така што нема време за крајности. Не се препорачува целокупното портфолио да го имате во акции, обврзници или пари. Случувањата во текот на изминатата недела укажуваат на уште поголема претпазливост, а централните банки и државите продолжуваат да генерираат огромни количини свежи пари кои пак бараат инвестиции со барем минимален поврат. Ликвидносната поддршка за обврзниците и за акциите го принудува спориот раст на цените и овој тренд може да продолжи. И покрај добрите податоци, состојбата на светската економија е сè уште релативно слаба, а иднината е нејасна. Нерешените тензии од минатото (меѓу САД и Кина, протести и претстојната изборна кампања на САД, разговорите за Брегзит во Европа и тензиите меѓу Индија и Кина) додаваат неизвесност на пазарите. Затоа е неопходен избалансиран пристап кон инвестициите, со поголем удел на индустриите кои подобро ќе се справат со оваа криза. Пазарите остануваат непредвидливи, а волатилноста се очекува да расте. Диверзифицирањето на портфолиото е чекор во вистинската насока. Инвеститорите со долгорочни инвестициски цели треба да продолжат со месечни уплати, а оние што би вложиле поголема сума треба да ја распоредат на подолг временски период. Пазарите може да продолжат да растат умерено во светло на сегашниот оптимизам и свежо печатените пари, но длабоки и привремени корекции не се исклучени. Исто така многу работи зависат од развојот на пандемија која може умерениот оптимизам на пазарите да го доведе назад во областа на песимизмот, што од друга страна ќе доведе до посилна корекција на берзите.

Продолжи со читање

Лични финансии

Генерали Инвестментс советува: Диверзификација на портфолиото е чекор во вистинска насока

Објавено

на

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Генерали Инвестментс советува: Не е паметно целото портфолио да биде инвестирано во акции, ниту пак во обврзници или депозити

Објавено

на

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно