Connect with us

Лични финансии

Десет навики на луѓето со најголема самодоверба

Објавено

на

Ko-oсновачот на компанијата Sky Bell, Ендрју Томас, ги сподели своите искуства и размислувања за кои верува дека луѓето кои сакаат да градат доверба е потребно да ги имаат.

„Кога ќе погледнам наназад на моите дваесетти, гледам две различни верзии од себе. Во првите пет години доминираа чувствата на несигурност и вознемиреност. Живеев живот што не го сакав и немав самодоверба тоа да го запрам. Потоа, во моите доцни дваесетти, научив да ја прифатам мојата цел и почнав да го живеам животот што го посакував – живот на претприемач. Едно е јасно: успехот што го доживеав додека го започнав и развивав SkyBell не би бил возможен со мојот стар начин на размислување“, вели Ендрју Томас.

Сега, како што вели тој, може јасно да види дека неговата промена од негативен начин на размислување кон начин на размислување за успех е предизвикана од развивањето голема самодоверба.

Кога се чувствувате сигурни, се чини дека целиот свет ви припаѓа. Одеднаш се опкружувате со други успешни и сигурни луѓе, а можностите и успехот лесно ви доаѓаат, ги раскажува своите искуства.

Тој наведува и 10 начини на кои може да се зајакне самодовербата и полесно да се постигнат целите:

1. Дефинирајте ја вашата цел

Тешко е да бидете сигурни во она што го правите се додека не сте сигурни зошто го правите тоа. Која е вашата цел на работа и во животот воопшто? Откако ќе го идентификувате вашето „зошто“, ќе имате многу поголема самодоверба и полесно ќе ја достигнете целта.

2. Избегнувајте да се споредувате со другите

Речиси во секој случај, кога се споредувате со некој друг, кој најчесто во Вашите очи е некој што е поуспешен и подобар од Вас, тоа има форма на негативна самодоверба за тоа како не сте доволно добри. Ова ја слабее Вашата самодоверба. Единствената личност со која треба да се споредувате е верзијата од себе која сакате да станете.

3. Фокусирајте се на решението

Секогаш ќе има проблеми. Но, фокусирањето само на проблемот е самоуништувачка практика. Наместо тоа, признајте дека ќе се појават проблеми и кога ќе се појават, фокусирајте се на изнаоѓање решенија како силен лидер. Колку повеќе проблеми надминете, толку повеќе самодоверба ќе изградите и полесно ќе најдете решенија.

4. Играјте според вашите способности

Понекогаш трошиме повеќе време да ги надоместиме нашите воочени слабости отколку да ги почитуваме нашите силни страни. Иако секако се согласувам со подобрување на вашите слабости, може да откриете дека вашата самодоверба се зголемува додека ги зголемувате вашите силни страни. На пример, ако не сте добри во математика, нема поента да целите кон станување на финансиски директор или област што е поврзана со математика и бројки.

5. Зголемете ја вашата самодоверба

Ако страдате од тоа што не сте доволно добри, само преправајте се дека сте самоуверени. Прифатете ја идејата дека веќе сте успешни.

6. Преземете акција, стравот може да ве парализира

Игнорирајте го гласот во вашата глава кој ви кажува дека не можете да направите нешто и сепак преземете нешто. Колку повеќе дозволувате стравот да ве држи назад, толку посилен ќе стане негативниот глас. Тоа функционира и на друг начин: колку повеќе преземате акција, толку потивок ќе стане негативниот глас.

7. Бидете горди на својот изглед

Кога изгледате добро, ќе се чувствувате добро. Кога се чувствувате добро, се чувствувате самоуверени. Носете ја облеката што сакате да ја носите. Инвестирајте во вашиот изглед и ќе инвестирате во сопствениот успех.

8. Фокусирајте се на позитивното

Негативниот самоговор и песимизмот се маѓепсан круг и ја намалуваат вашата самодоверба. Фокусирајте се на вашите позитивни особини наместо на вашите воочени слабости, фокусирајте се на вашите достигнувања наместо на вашите воочени неуспеси. Бидете фокусирани на она што „функционира“ наместо на она што не функционира.

9. Бидете подготвени

Успехот е дел подготовка и дел можност. Учете, вежбајте и правете се што е потребно за да бидете подготвени кога вистинската можност ќе затропа на вашата врата. Ако сте подготвени, поголема е веројатноста да имате самодоверба да ја искористите шансата.

10. Прифатете ја моќта на говорот на телото

Говорот на телото зборува многу погласно од зборовите. Повлечете ги рамената наназад, држете ја главата високо, застанете со раздвоени нозе и ставете ги рацете во воздух како суперхерој. Забележете како новиот став брзо го менува вашето расположение и ја зголемува вашата самодоверба.

Заклучок:

Не постои магично решение кое одеднаш ќе ве направи посигурна личност. Но, кога ќе се фокусирате на конзистентни и мали чекори, можете да се трансформирате од фиксен начин на размислување во начин на размислување за раст.

Градењето доверба е како моментум: само продолжете да дејствувате и ќе се чувствувате посигурни со секој позитивен чекор, советува основачот на „Sky Bell”, Ендрју Томас.

Лични финансии

Како да ги заштитите вашите банкарските податоци онлајн

Објавено

на

Секоја онлајн активност со себе носи ризици и потенцијални закани, кои најчесто ги таргетираат вашите лични податоци. А ризикот не престанува ако го исклучите компјутерот или го оставите вашиот телефон на масата, тој е присутен постојано додека сте приклучени на интернет. Голема паника ни предизвикува помислата дека некои од профилите на социјалните мрежи може да ни бидат хакирани или злоупотребени, а само замислете какви можат да бидат последиците ако нешто им се случи на вашите банкарски податоци. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Дали знаењето или дисциплината е поважна за управување со парите?

Објавено

на

Знаењето (во некои случаи може да се користи и зборот „талент“) е важен предуслов за успех на кое било поле од животот. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Четири чекори кои водат до стабилни лични финансии

Објавено

на

Четирите чекори кои водат до стабилни лични финансии можеби изгледаат како „чекор од седум милји“, но во реалноста не е толку тешко да се постигнат. (more…)

Продолжи со читање

Популарно