Connect with us

Осигурување

Светски ден на осигурувањето: Историјата на животното осигурување

Објавено

на

Иако можеби изгледа како модерен производ основните принципи на на животното осигурување се формирани пред повеќе од 2000 години. Примарната човечка грижа отсекогаш била заштитата од ризик, а прифаќањето на смртноста еден од најтешките, но и најважните чекори кои човештвото некогаш ги има преземено во процесот на создавање на современа цивилизација. На кратко, ние ќе ви го претставиме потеклото и ќе ви ги објасниме корените на животното осигурување пред тоа да го добие својот модерен облик.

Првиот историски запис за она кое се знае како осигурување на живот доаѓа од античките Римјани. Каиус Мариус, римски воен лидер создал т.н ,,погребен клуб’’ помеѓу неговите војници. Овие групи првично биле составени од војници, но на крајот удел имале и сите нивоа на римското општество. Сето ова започнало од верувањето на Римјаните дека доколку некое лице не е соодветно закопани, со сите церемонии за оддавање почит,  нивниот дух ќе се вознемири и нема да може да помине во следниот свет. Овие суеверни ставови станале темелите на римската традиција поврзана со финансирање на погребите. Луѓето месечно донирале во погребните клубови и кога еден член ќе починел клубот во целост го финансирал погребот, а понекогаш и на семејството на починатиот му давале и дел од парите.

Најстарата полиса за осигурување на живот стапила на сила на 15 јуни 1583 година во Англија. Полисата била на име на Вилијам Гибонс, човек кој работел  во производството на сол и подготвување на месо и риба во истото. Полисата била издадена од Ричард Мартин. Во тој период полиси за осигурување биле издавани од страна на поединци и можеле да бидат издадени и од тотални странци, а не од осигурителни компании.

Првата официјална компанија специјализирана за осигурување на живот била Annuity Association основана од Др. Ашетон на 4ти октомври 1699 година. Оваа компанија била принудена да ги затвори своите врати 46 години подоцна, во 1745 година, поради банкрот.

На кратко, ова се далечните почетоци на животното осигурување кои колку и да личат поразлично од денешните и колку и да е нивната форма изменета сепак нивната длабока суштина е иста. Без разлика во кој облик се сретнуваат истите низ годините, нивната цел е успешно да управуваат со ризикот кој ги демне сите луѓе и да обезбедат финансиска закрила во моментите кога е тоа потребно.

Осигурување

Земјоделци и фармери за три месеци во осигурување вложија 2 милиони евра

Објавено

на

Вкупно 600 индивидуални земјоделци и фармери и уште педесетина аграрни компании за првите три месеци годинава ги осигурале своите посеви, плодови и животни. Наскоро земјоделското осигурување ќе стане задолжително со закон и заради тоа неговото учество во осигурителниот пазар значајно ќе се зголеми. Целта на оваа реформа е преку зголемување на масовноста значајно да се намали цената на осигурувањето, а истовремено со акумулација на средствата на осигурениците-земјоделци да се создадат големи фондови од кои ќе се исплаќаат штети кои може да ги предизвикаат временските непогоди и особено актуелните климатски промени. (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Триглав Осигурување Живот со уникатна можност за своите осигуреници, членство на Сторнест услугата со секоја полиса!

Објавено

на

Триглав Осигурување Живот го склучи првиот договор за соработка со финансиска институција во земјава со компанијата Сторнест со цел подобрување на квалитетот на услугите и овозможување на придобивка пoвеќе за своите клиенти. Со овој склучен Договор, сите досегашни и идни осигуреници на Триглав Осигурување Живот ќе добијат унифициран пристап до своја сметка – чувар на податоци на сите хартии од вредности кои ги поседуваат, без надоместок. (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Осигуреници вложија над 40 милиони евра, осигурителниот пазар порасна 10%

Објавено

на

Осигурувањето имот останува најголема доброволна осигурителна класа од сите неживотни осигурувања. Приватното здравствено осигурување за прв пат досега е втора по обем класа доброволно осигурување. Најголем раст на вложувањата, од дури 180%  има кај осигурувањето кредити. Продажбата на патничкото осигурување, по укинување на анти – ковид рестрикциите порасна 80%. (more…)

Продолжи со читање


Популарно