Connect with us

Странски банки

Две големи банки укинуваат готовина!?

Објавено

на

„Volks bank” и „Raiffeisen bank” во Германија планираат да ги откажат трансакциите во готовина во сите свои филијали од 1 декември оваа година.

„Плаќањата и повлекувањата во филијалата (шалтер и банкомат) повеќе нема да бидат можни во иднина“, се вели во писмото што клиентите го добиле од Рајфајзенбанк Хохтаунус.

Финансиската институција која припаѓа на „Volks bank” во основа целосно ги суспендира операциите со готовина за клиентите, пренесува „Fenix ​​Magazine”.

Како што велат од „Raiffeisen bank”, готовинските плаќања и самиот готовински промет со години постојано се намалуваат, што е видливо и на банкоматите.

„Неодамна имавме само двајца посетители на час“, објаснува Ахим Брунер, извршен директор на „Raiffeisen bank”.

Бидејќи специфичното однесување на клиентите значително се промени во последниве години, „Volks bank” и „Raiffeisen bank” сакаат да ги пренасочат плаќањата во дигиталниот сектор.

Брунер исто така смета дека затворените места не треба нужно да доведат до загуби.

Останато

Бундесбанк: Германското стопанство зимава ќе влезе во рецесија

Објавено

на

Германското стопанство ќе западне во рецесија во зимската половина од годината, по неочекуваното зголемување на активноста во летниот квартал, предупреди Централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Избрани финалистите на НЛБ Групацијата во проектот #РамкаЗаПомош

Објавено

на

Ако можеме да судиме според ентузијазмот, идеите и иновативноста на компаниите кои годинава учествуваа во проектот #РамказаПомош на НЛБ Групацијата, нема од што да се плашиме кога станува збор за одржливата иднина. Во проектот учествуваа дури 300 компании од шест пазари, со кои главната банкарска групација во Југоисточна Европа бараше одржливи решенија за предизвиците на иднината. Жирито избра 10 финалисти од секој пазар, кои меѓу другото се натпреваруваат и за спонзорски финансиски средства со кои ќе можат да ги реализираат своите идеи. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарски банкарски гигант ќе и плати на Франција 238 милиони евра за да избегне тужба

Објавено

на

Швајцарскиот банкарски гигант “Credit Suisse” се согласи да плати 238 милиони евра на Франција за да избегне кривично гонење за измама, соопшти надлежниот суд во Париз. (more…)

Продолжи со читање

Популарно