Connect with us

Странски банки

Дали Fed ќе ги зголеми каматните стапки?

Објавено

на

Централната банка на Америка најверојатно ќе мора да ги зголеми каматните стапки доколку американската економија и понатаму продолжи да се развива во согласност со прогнозите на централната банка.

Претседателката на управата за Федерални резерви, Џенет Јелен, изјави дека економскиот раст на Америка е умерен и е како резултат на јакнењето на пазарот на трудот и постепеното зголемување на инфлацијата.

 

Во наредните состаноци банката ќе процени дали инфлацијата и вработеноста се во согласност на нејзините очекувања и дали е потребно дополнително прилагодување на монетарната политика.

 

Во последните 14 месеци, Fed два пати ја зголеми основната каматна стапка на сегашните 0,75%, што е и понатаму пониско од историскиот просек, но како што додаде Јелен “доволно ниско за да охрабри економски раст”.

 

Странски банки

„Fitch” го намали кредитниот рејтинг на „Credit Suisse”

Објавено

на

„Credit Suisse” доби намалување на кредитниот рејтинг од реномираната компанија за кредитен рејтинг „Fitch”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Војната предизвикува најголема економска штета во Источна Европа и Азија

Објавено

на

Светската банка ја намали прогнозата за глобалниот економски раст поради војната во Украина. (more…)

Продолжи со читање


Популарно