Connect with us

Анализи

Дали централните банки можат да го спасат светот од климатските промени?

Објавено

на

Од централните банки не може да се очекува да го спасат светот од климатските промени, се вели во новата книга на Банката за меѓународно порамнување, која повикува на глобална координација од владината политика до финансиската регулатива.

Книгата наречена „Зелениот лебед“ предупредува на потенцијалните сеизмички ефекти од климатските промени врз глобалниот финансиски систем, пренесува Reuters.

Бројот на екстремни временски непогоди се зголеми за четири пати во последните 40 години.

Само 44% од финансиските загуби предизвикани од тие непогоди се опфатени во САД.

Во Азија се опфатени само 7 проценти, а во Африка е само 3 проценти.

„Мислам дека можеби сме на работ да видиме нешто што може да биде причина за следната системска финансиска криза“, рече Луис Авасу Переира Да Силва, еден од водечките автори на книгата.

Ако започнат да се појавуваат екстремни климатски сценарија, од централните банки, кои имаат значајна улога во финансиската криза, може да се бара да бидат „последно средство за зачувување на климата“.

„Нема брзо решение“, предупреди Переира Да Силва. „Централните банки нема да го спасат светот повторно“, додаде тој.

Анализи

Олеснети условите за кредит, се очекува трендот да продолжи

Објавено

на

Олеснување на кредитните услови во последниот квартал од 2019 година покажуваат објавените податоци од Анкетата за кредитната активност. Олеснување на условите има и кај домаќинствата и кај корпоративниот сектор. Очекувањата се дека и во првиот квартал од оваа година ќе има натамошно олеснување на кредитните услови. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Се поевтини кредити во последните 5 години, но паѓаат и стапките на депозитите

Објавено

на

Каматните стапки на кредитите во последните пет години бележат постојан пад. Таков е трендот и за последниот статистички преглед за месец декември 2019 година кога каматната стапка на кредите се спуштила за прв пат под просекот од 5%. Ова се должи и на продолжувањето на послободна монетарна политика и помали трошоци за издавање на кредити на банките. Од друга страна пак, штедачите во последните пет години имаат помали каматни приливи на своите конта бидејќи исто така се намалуваат и каматните стапки за штедење. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

НЕДЕЛА НА ИНОВАЦИИ: Пакомак – прва македонска компанија која воведува светски тренд во рециклирањето

Објавено

на

Енормниот обем на отпад кој се креира со зголемена консумација во модерното општество, селективното одложување отпад, собирањето и неговото рециклирање е екстремно важен процес за одржување на чиста и незагадена околина. (more…)

Продолжи со читање

Популарно