Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Дали филијалите се единствениот начин за зголемување на пазарот?

Објавено

на

Многу од оние во финансиската индустрија беа изненадени кога и JP Morgan Chase и Bank of America објавија дека ќе ги зголемат своите напори за изградба на нови филијали. JP Morgan Chase изјави дека планира да изгради 400 нови филијали, главно на нови пазари во текот на следните пет години. Банката на Америка откри дека ќе отвори 500 нови филијали, главно на нови пазари во текот на сличен временски период. Двете банки признаваат дека ќе продолжат да ги префрлаат своите мрежи на друго место, така што вкупните филијали нема да забележат огромен пораст.

“Срцето на нашата компанија е нашата филијала за малопродажба”, вели Гордон Смит, извршен директор на Consumer & Community Banking во JP Morgan Chase. Стратегијата за проширување на Смит ќе биде насочена помеѓу 15 и 20 нови пазари во неколку држави, што претставува релативно зголемување од речиси 8%. “Ние сме лидери во 23 држави, но сеуште не сме во главните пазари како Вашингтон, Бостон, Филаделфија и други”.

Во соопштението за медиумите, Банката на Америка соопшти дека нивните нови финансиски центри ќе се претворат низ национално ниво, вклучувајќи го и Охајо, каде што планираат да нудат услуги за банкарски услуги во Синсинати, Кливленд и Колумбус. Банката на Америка веќе има долга историја на сервисирање на клиенти на овие пазари, каде што обезбедува комерцијално и деловно банкарство, како и услуги за управување со богатството преку Merrill Lynch, на повеќе од 775.000 корисници низ Охајо. Стратегијата на Банката на Америка во Охајо повторува слични проширувања во Денвер, Минеаполис и Индијанаполис, а банката има и идни планови да се прошири и во Питсбург.

Бројот на нови гранки не е најуверен аспект на оваа приказна, туку времето и пазарите кои се особено интересни. Во последните 11 години Банката на Америка имаше стратегија за дистрибуција на мало, секоја година го проучуваат потенцијалниот влез на нови пазари како дел од нивниот севкупен план. По намалувањето на големината на мрежата на филијали утврдиле дека можноста за раст се шири на големи пазари каде што банката веќе имала добра база на клиенти преку Merrill Lynch, но не и малопродажни филијали. Денвер и Минеаполис беа првите нови пазари според стратегијата за проширување на банката.

Ниту една банка не ги покрива сите најголеми пазари во САД, па затоа има смисла дека тие се фокусираат на плановите за експанзија каде што има најголем потенцијал. Сепак, не сите големи пазари се исти, и секоја од нив претставува своја опасност.

Не е се така праволиниски. Банките со помалку филијали на пазарите или помалите филијали не го земаат фер уделот на депозити. Во принцип, тоа е само врвот, 3-5 филијални мрежи кои ќе постигне “фер удел” или подобро. Објаснувањето? Потрошувачите продолжуваат да изразуваат предност за погодност и доколку не работите на многу мал пазар, потребно ви е повеќе од минимално присуство за да се смета за “конфорно работење”.

Анализи

Што се негативни каматни стапки и какви се последиците од нив?

Објавено

на

Европската централна банка не само што веќе подолг период ги одржува негативните каматни стапки познати и како казнени камати, туку наскоро планира и нивно дополнително намалување. Какви ќе бидат последиците? Ова се најважните прашања во врска со негативните каматни стапки.

Што се негативни или казнени каматни стапки?

Примената на казнените каматни стапки започна од средината на јуни 2014 година, кога на комерцијалните банки им беше наложено дека треба да платат камата кога депонираат вишок пари во Европската централна банка (ЕЦБ). Во моментов оваа камата изнесува 0,4 процентни поени.

Зошто ЕЦБ го стимулира ова?

Со оваа мерка банките треба да се стимулираат да издаваат повеќе кредити, наместо да го ограничуваат протокот на пари со тоа што вишокот пари ги депонираат во ЕЦБ. Ова треба да ги поттикне инвестициите и потрошувачката во еврозоната, што пак треба да го поттикне растот и инфлацијата.

Факти: Економскиот раст во еврозоната ја губи важноста. Бруто домашниот производ порасна за само 0,2 процентни поени во последниот квартал. Во исто време, стапката на инфлација се оддалечува од целта на нешто помалку од 2 процентни поени, што ЕЦБ смета дека е ниво што обезбедува ценовна стабилност. Инфлацијата беше 1,1 процент во јули, најниска од февруари 2018 година.

Колку тоа ги чини комерцијалните банки?

Според пресметките на Федералното здружение на германски банки, банките во еврозоната моментално треба да плаќаат повеќе од 600 милиони евра месечно поради негативните каматни стапки за вишок ликвидност кои ги наметна ЕЦБ. Пребројувајќи на годишно ниво, тоа изнесува околу 7,5 милијарди евра. Германските банки кои традиционално имаат вишок депозити од клиентите, се особено погодени од казнената камата на ЕЦБ. Според тоа, тие носат околу една третина од негативните депозити во еврозоната.

Какви понатамошни последици имаат негативните каматни стапки врз комерцијалните банки?

На банките и штедилниците веќе долго време им се советува да издаваат повеќе кредити отколку да прибираат пари во вид на депозити од штедачите. Но, изобилство на вишок пари од е историја: ЕЦБ ги намали каматните стапки на рекордно ниско ниво, разурнувајќи ги приходите од камати во банкарската индустрија.

Проблемите на банкарската индустрија станаа многу поголеми со негативните каматни стапки. Тие веќе страдаат од жестоката конкуренција и од економски пад. Покрај тоа, дигитализацијата сама по себе наметнува високи регулаторни трошоци и скапа инвестиција. Традиционалните банки со своите филијали и подружници, исто така, се борат со конкурентите и со финтек предизвикувачите.

На што треба да обрнат внимание инвеститорите за време на казнената камата и какви последици имаат казнените каматни стапки за штедачите?

Банките и штедилницте ги пренесуваат негативните каматни стапки на компаниите, големите инвеститори како што се инвестициските фондови и на богатите приватни клиенти. Според студијата спроведена од biallo.de, 30 институции во Германија наплаќаат т.н. чувар на имот за приватни клиенти, за износи до 100.000 евра. За повеќето, оваа провизија е 0,4 процентни поени. Но, поголемото мнозинство купувачи се заштитени од негативните каматни стапки.

Дали наскоро од овие мерки на ЕЦБ ќе бидат погодени и обичните штедачи?

Во моментов обичните штедачи не се погодени од овие мерки на ЕЦБ и нема изгледи дека во блиска иднина тоа би се променило, бидејќи доколку тоа се случи клиентите ќе се насочат кон алтернативни производи. „Не верувам дека ќе добиеме негативни стапки од сите страни“, вели Херман-Јозеф Тенхаген, извршен директор на Finanztip во интервју за n-tv.de. „Првата штедилница или банка што ќе го стори тоа ќе добие толку многу вишок пари што ќе треба да платат провизија кон ЕЦБ што ќе биде двојно поголема а, можеби и повеќе”. – додаде Тенхаген.

Дали комерцијалните банки можат на друг начин да ги пренесат трошоците?

Можат, а некои веројатно и ќе се обидат. Колку подолго трае негативната каматна стапка, толку е поголема веројатноста институциите да ги зголемуваат таксите и провизиите. Зголемувањето на каматните стапки е постојана тема во банкарската индустрија.

„Вие не можете да ги ловите каматните стапки само со намалување на трошоците“, рече извршниот директор на Дојче Банк, Кристијан Севинг, на Ханделсблат кон средината на јули – кратко време по објавувањето на планот за наплата што вклучува отказ за илјадници работни места. „Не можам да замислам дека банките кои во моментов нудат бесплатна сметка дека тоа истото ќе го сторат и со каматните стапки во следните неколку години“. Доколку тоа се случи, тоа ќе биде пораз за банкарската индустрија” – додаде Севинг.

Дали  на повидок се гледа крајот на е казнената каматна стапка?

Не, баш напротив. ЕЦБ неодамна предложи сегашната казнена каматна стапка од 0,4 проценти дополнително да се зголеми.

Пораст на каматните стапки на кои се надеваа штедачите засега нема да има, но добра околност е што може дополнително да се намалуваат каматните стапки на кредитите.

Продолжи со читање

Анализи

КУРСНА ЛИСТА

Објавено

на

ОФИЦИЈАЛНА КУРСНА ЛИСТА НА НАРОДНА БАНКА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА


КУРСНА ЛИСТА НА БАНКИТЕ

 

БАНКА
Курсна Листа
Комерцијална банка АД Скопје
– Курсна Листа –
НЛБ Банка АД Скопје
– Курсна Листа –
Стопанска банка АД – Скопје
– Курсна Листа –
Халкбанк АД Скопје
– Курсна Листа –
Охридска банка Сосиете Женерал
– Курсна Листа –
Шпаркасе Банка Македонија
– Курсна Листа –
УНИБанка АД Скопје
– Курсна Листа –
Стопанска банка а.д. Битола
– Курсна Листа –
ПроКредит Банка АД Скопје
– Курсна Листа –
Капитал Банка АД Скопје
– Курсна Листа –
Централна кооперативна банка АД Скопје
– Курсна Листа –
Еуростандард банка АД Скопје
– Курсна Листа –
ТТК Банка АД Скопје
– Курсна Листа –
Силк Роуд Банка АД Скопје
– Курсна Листа –
Продолжи со читање

Анализи

Две третини од Македонците користат платежна картичка најмалку еднаш неделно

Објавено

на

Мастеркард ги објави резултатите од MasterIndex истражувањето за финансиските потреби и навики на активните сопственици на картички во Северна Македонија. Оваа студија нагласува дека земјава е пазар со доминантно дебитно плаќање – 93.7% од испитаниците поседуваат дебитна картичка, додека 22% од испитаниците имаат и дебитна и кредитна картичка. Само кредитни картички имаат 28% од испитаниците. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange