Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Дали растот на цената на горивата во регионот е оправдан?

Објавено

на

Цените на горивата во регионот постојано растат и го достигнаа својот максимум. Во Србија и Хрватска се случија и многу протести против покачувањето на цената на горивата.

Според аналитичарите на инвестициската компанија KapitalRS, од почетокот на 2018 година, цената на суровата нафта се зголемува. Од 60,21 долари за барел на 1 јануари 2018 година, цената на ова гориво на 22 мај достигна највисока вредност оваа година, што е 72,88 долари за барел. Оттогаш, цената на нафтата забележа пад и на 11 јуни се движеше околу 65,6 долари, така што од почетокот на годината вкупниот раст е околу 9%.

Причината за растот на цената на суровата нафта на светскиот пазар е од три фактори:

1. Договорот ОПЕК и Русија, кој стапи на сила на почетокот на 2017 година, има за цел со намалување на производството на овој енергенс да ја врати цената во рамнотежно ниво.

2. Венецуела, како еден од најголемите производители на сурова нафта во рамките на ОПЕК, има економски потешкотии кои се рефлектираат во нафтената индустрија. Увозот на сурова нафта во Венецуела се забавува, што дополнително го намалува снабдувањето на оваа енергија на глобалниот пазар, а ова дополнително влијае на порастот на цените на суровата нафта.

3. Повлекување на САД од договорот за нуклеарно разоружување со Иран, или третиот по големина производител на нафта во ОПЕК. Тоа предизвика загриженост дека со санкциите ќе се забави извозот на сурова нафта од овие земји и со тоа уште повеќе ја зголеми цената на овој енергенс.

Како што се приближува  редовниот состанок на ОПЕК на 22 јуни во Виена, на кој би се разгледувало зголемувањето на производството на сурова нафта, може да се зголемат ценовните флуктуации на цената на суровата нафта.

Анализи

Finance Think: Зголемениот минималец нема да влијае врз работните места

Објавено

на

Владата најави дека се очекува минималната (нето) плата да се зголеми на 13.000 денари, почнувајќи од 1 јули 2019 година. Минималната плата, како инструмент на политиките, беше воспоставена во 2012 година, на тогашното ниво од 8,050 денари (6.263 денари во секторите текстил, кожа и обувки). (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Рекордна профитабилност на банките во изминатата 2018 година, но странци го собираат профитот

Објавено

на

Банките во земјава за претходната 2018 година оствариле нето-добивка од работењето во износ од 8,4 милијарди денари или околу 136 милиони евра, што во споредба со претходната 2017 година е зголемување за 27,4%, покажува најновиот годишен извештај за ризиците во банкарскиот сектор на Народната банка. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Избори и кредитирање – што се случува во банкарскиот сектор?

Објавено

на

Претседателски избори, догодина редовни парламентарни избори а во 2021 та година редовни локани избори – дали сите овие последователни изборни циклуси ќе се рефлектираат и во банкарскиот сектор, конкретно врз кредитирањето и шедењето? По завршување на првиот економски квартал Народната банка ги сумираше резултатите, на месечно ниво ( март/февруари) депозитната база е зголемена за 0,4% а кај кредитирањето порастот изнесува 1.0%, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Само по основ на потрошувачки кредити граѓаните во банките, на крајот од првото тромесечје должеле 1,3 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange