Connect with us

Странски банки

Дали новите дигитални банки ќе ги дигнат каматните стапки на депозитите?

Објавено

на

Дигиталните банки кои во се поголем број на држави добиваат лиценци од централните банки наметнуваат силно темпо на конкуренција со традиционалните банки со цел да привлечат поголем број на клиенти.

Таков пример прикажа ZA Bank една од првите дигитални банки која започна со работа на пазарот во Хонг Конг. ZA Bank понуди импресивни каматни стапки на новите клиенти кои ќе отворат депозити. Станува збор за каматна стапка на депозити од 6% на годишно ниво што е речиси двојно повисоко од каматните стапки кои ги нудат традиционалните банки во Хонг Конг меѓу кои и најуспешниот интернационален конгломерат HSBC.

„Ова повеќе личи на евтин трик, што не треба да стане вообичаена пракса. Но, конкуренцијата за прибавување на средства навистина станува се поголема со оглед на тоа што нови осум банки ќе започнат со работа“ коментира Тери Сиу директор во CMB Wing Lung банката која им плаќа камата од 3,8% на новите штедачи во Хонг Конг.

За појаснување највисоката каматна стапка од 6% на ZA Bank се однесува на краткорочно неколкумесечни депозити на нови клиенти и навистина за почеток делува како успешен и атрактивен маркетинг трик отколку како политика за редовна понуда на клиенти.

Секако, и овој потег на ZA Bank треба да служи како индикатор за зголемената конкуренција.

Исто така и самиот пазар во Хонг Конг може да се соочи со раст на каматните стапки за депозитите кои им се неопходни на банките доколку се влоши локалната политичка ситуација со честите протести и барања за поголема автономија или независност од влијанијата на Пекинг и Кина.

Ако дојде до миграција на кешот и повлекување на средства од сметките на клиентите вештачки може да се зголемат каматните стапки за да се убедат штедачите да ги депонираат своите пари во банките, инаку во спротивно има потенцијални закани за ликвидноста, а со тоа и поголема финансиска криза во Хонг Конг.

Засега во западните развиени земји каматните стапки на депозитите се движат меѓу 1 и 2%, а се почесто се воведуваат и негативни стапки со цел парите да не лежат на сметки туку да се вложат во пазарот на капитал каде може да остварат повисоки приноси од инвестиции и вложувања.

Странски банки

НЛБ планира да издаде нов пакет на субординирани обврзници

Објавено

на

Нова Љубљанска банка (НЛБ) повторно планира да издаде субординирани обврзници за прибирање на дополнителен капитал. (more…)

Продолжи со читање

Банки

Европските банки да се подложат на нов стрес тест

Објавено

на

Европското банкарско регулаторно тело има идеја да воведе нови стандарди и критериуми при спроведувањето на стрес тест за банките. Според Жозе Мануел Кампа, директорот на ова тело, стрес тестот наменет за европските банки не е променет откако се случи големата финансиска и должничка криза во Европа.

Затоа Кампа предложува да се види како се движи капиталот и ликвидноста на банките под надворешен притисок но, во сценарио кое денес е пореално.

Прилагодувањето на стрес тестот на поактулени и пореални економски, финансии и надворешни закани не значи дека веднаш и многу лесно ќе се спроведе особено што за дел од европските банки овој период на ниско каматни стапки може да укаже на нови слабости кои пак, според нив може да предизвикаат непотребна паника.

Имено Deutsche Bank е под лупа дека добивала полесни стрес тестови од ECB за да не се предизвикаат дополнителни потреси во и онака деликатната корпоративна состојба на една од некогаш најмоќните финансиски институции.

Без оглед на заложбите на Европскиот банкарски авторитет не постои надлежност да се наметне нивниот стрес тест во споредба со националниот регулатор без оглед што е тело на Европската Унија, односно локалниот регулатор го спроведува стрес тестот сам според дадените препораки.

Сепак, заложбите на ЕБА ќе бидат во насока стрес тестот да даде поголем број на информации за состојбите на банките според насоките, а процедурите да бидат поевтини и поедноставни за спроведување.

Продолжи со читање

Странски банки

Девизните резерви на Русија достигнаа 557 милијарди долари

Објавено

на

Златните и девизните резерви на Русија достигнаа 557,5 милијарди американски долари во првите 10 дена од новата година, според најновите податоци на Централната банка на Русија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно