Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Дали македонските компании знаат да привлечат топ кадар?

Објавено

на

Бизнис заедницата се почесто говори дека се соочува со недостиг на квалификувана работна сила, дека образовниот процес затајува да обезбеди кадар со вештини кои се потребни на пазарот на труд и дека флуктуацијата на работниците е се поголема поради миграциските процеси, но и незадржувањето на една работна позиција на подолг рок.

Затоа прашањето е што прават македонските фирми за да привлечат атрактивен кадар со врвни референци, најсоодветни вештини, знаења и компетенции. Во развиените економии на Запад, но и поучени од нашето не така дамнешно минато на самоуправување добро ни е познат концептот на плата плус доделување на удели во акции за вработените. Тоа е еден од најдобрите принципи за создавање долгорочна врска меѓу работодавачот и вработениот.

Плаќањето со регуларна плата плус equity е многу присутно во банкарскиот сектор во Северна Македонија каде менаџментот има удел во акциите. Често читаме во извештаите на Македонска берза дека самите директори откупуваат акции во друштвото со што даваат до знак дека веруваат во успех на долг рок. Сличен тренд постои и во акционерските друштва од останатите сектори кои редовно или често дел од добивката го прераспределуваат како дивиденда.

Сепак, во нетипичните акционерски друштва кои не котираат на Македонска берза, ретко е да се забележи понуда од страна на работодавач, кој покрај редовната плата ќе понуди и дополнителни бенефиции за врвниот кадар.

Флуктуацијата на ИКТ индустријата и вибрантниот пазар на работна сила придонесе во последните години да видиме голем број на пример на ваков вид на фирми кои на своите вработени покрај високите плати кои се значително над државниот просек да им нудат и користење на теретана, спа, базен, редовно им одржуваат активности вон работното место и организираат тим билдинг.

Затоа понудата на equity или сопственички удел во акциите на фирмата стануваат „нова“ алатка која се почесто ќе ја гледаме во огласите за вработување, особено во понудите на фирмите кои се во одлична финансиска состојба и го зголемуваат своето пазарно учество.

Најнов пример за компанија која го нуди овој пакет на своите вработени е Тиго Фајнанс современа финтек компанија која применува иновативна и модерна технологија, посветена на корисниците, но и креативни начини за привлекување на квалитетен и образован кадар кој ќе биде движечка сила на компанијата во брзиот раст и развој.

Имено, во последниот оглас компанијата за Директор на оддел финансии и сметководство, покрај конкурентната плата и „стандардните“ бенефити како службен телефон, лап топ, парични бонуси поради успешност, компанијата е подготвена да му обезбеди дополнителна вредност на кандидатот, односно да му отстапи дел од сопственоста во компанијата, со што на своите ценети вработени им покажува колку многу ги цени и е подготвена да инвестира во нивната посветеност и мотивација. Огласот можете да го погледнете на следниов линк.

Доколку пак, вие се соочите со таков вид на понуда треба да направите пресметка што ви е приоритет во моментот. Знакот дека компанијата е подготвена да ви отстапи дел од сопственоста во акции покажува дека ве цени како кандидат и сака да понуди дополнителна вредност покрај стандардната плата, бенефиции, службено возило и платен мобилен телефон.

Доколку сметате дека износот на платата може да биде повисок, или пак во тој момент ви треба конкретна сума, наместо инвестирање во хартии од вредност на долг рок, тогаш потешко би се одлучиле за „жртва“ на месечно ниво на вашата сметка се додека не дојде периодот кога вложувањето во растот на фирмата би се исплатил.

Тие пак, кои сакаат да дадат поголем придонес во развој на фирмата, нејзино етаблирање и пазарна експанзија, тогаш многу полесно би донеле одлука да прифатат покрај плата и удел во акции за долгорочна соработка и потенцијал за „ефектурирање“ на преземениот ризик.

Сепак не треба да се заборави старото правило дека инвестирање во хартии од вредност е секогаш исплатливо на долг рок, па кога компанијата ви го нуди овој бенефит, не треба многу да размислувате…Едноставно прифатете, бидејќи со сигурност ќе ви се исплати!

Анализи

Оглас за вработување во Тиго Фајнанс – Специјалист за директна продажба

Објавено

на

Финансиско друштво ТИГО Фајнанс ДООЕЛ Скопје е современа компанија која применува иновативна и модерна технологија, посветена на корисниците. Компанијата нуди брзи и лесни решенија за микрокредитирање на физички лица кои се достапни секому. Тимот на ТИГО Фајнанс се состои од млади и амбициозни професионалци од областа на финансии, грижа за корисници и ИТ. Поради брз раст на компанијата, потребни им се ведри и вредни колеги кои ќе ја пополнат позицијата:

Специјалист за директна продажба на терен  (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Дали банкарите ќе исчезнат со вештачката интелигенција?

Објавено

на

Напливот на новите технологии за автоматизирање на работните процеси, за употреба на вештачката интелигенција во текот на работењето и опслужувањето на клиенти, како и управувањето со големите бази на податоци, носи голема закана за вработените во банкарскиот сектор. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Која е разликата помеѓу инвестициска банка и комерцијална банка?

Објавено

на

Врз основа на работата извршена од страна на банките, финансиската индустрија е распределена во два главни сегменти, т.е. инвестициски банки и комерцијални банки. Комерцијалните банки се формираат заради склучување трговски трансакции, како на пример легално земаат депозити и позајмуваат пари во форма на кредити на физички лица и корпорации. Од друга страна, се формираат инвестициски банки кои нудат дополнителни услуги на инвеститорите. Работата на инвестициските банки е различна и делува како посредник помеѓу купувачите и продавачите на акции и обврзници, кои им помагаат на клиентите во прибирањето капитал. Додека инвестициските банки заработуваат провизии од успешно завршени зделки, комерцијалните банки заработуваат од камати на издадените кредити на клиентите, како и од провизии за одржување на трансакциски сметки и останати трансакции. Постои тенка линија на разлики помеѓу инвестициските банки и комерцијалните банки, која е детално претставена во текстот подолу. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange