Connect with us

Лични финансии

Дали и колку вештачката интелигенција ќе ги промени финансиските услуги?

Објавено

на

Ако прашате кој било технолошки фан да ги наведе омилените иновации, голема е веројатно дека на врвот на листата да се најде вештачка интелигенција (Artificial Intelligence).

Некои ќе ви кажат дека е следното големо достигнување во технолошкото истражување, додека други ќе мислат дека АИ може да донесе подеднакво проблеми како и можности.

Какво и да било твоето мислење за оваа тема, голема е важноста која АИ ќе ја има во начинот на работење и животот воопшто. Колку што сите индустрии на индустријата беа загрижени, финансискиот сектор сепак може да биде погоден од овие промени позначително од другите.

Како АИ ги менува финансиските услуги?

Потенцијалот на АИ во финансиски услуги е огромен. Овие иновации веќе го менуваат начинот на работа како и начинот на комуникација со клиентите, а во времето ќе стане само значајно.

Пример е употребата на “chat bots”, како што се LUVO, која е базирана на IBM Watson Conversation. Користењето на овие сервиси за онлајн комуникација започна во Кралската банка на Шкотска во декември 2016 година. Така, Луво дава одговори на едноставни прашања како што се: “како можам да добијам овластување за употреба на картичката во странство?” И исто така се користи и за директни, покомплицирани упатувања кои ги добиваме најчесто од вработените во банката.

Вештачката интелигенција е на пат да остави голема трага и во областа на платниот сообраќај. Да покаже и истражување што го спроведе ПЕЛИКАН, провајдер за решенија во областа на финансиските услуги.

Основач и извршен директор на Пеликан, Парт Десаи рече: “Се надеваме дека ова истражување ќе пробуди индустрија која сеуште се темели на мануелни процеси и стари системи. Потребата да се усвојат паметни алатки никогаш не била поизразена. Со употребата на последните АИ технологии, давателите на финансиски услуги може значително да го скратат времето потребно за развој и давање нови понуди. ”

Огромно е одушевувањето во врска со вештачката интелигенција и нејзиниот потенцијал, но исто така постои и загриженост за тоа што може да донесе понатамошен развој на овој концепт за поединци, а особено за компании и индустрии.

Кога некој како Стивен Хокинг кажува дека АИ може да биде “или најдоброто или најлошото нешто што досега се случило на човештвото”, време е да седнеме и размислиме колку е сложен и важен овој концепт.

Повеќе од очигледно е дека сè повеќе постои потреба за унапредување на разбирањето на концептот како што е АИ, машинско учење и роботиката, како и заземање на позицијата од која ќе се извлече најголема корист од овие инновации.

Лични финансии

Што претставува каматно-каматниот ефект или попознат како сложена камата?

Објавено

на

Еден од најпознатите научници во историјата, Алберт Ајнштајн ја опишал сложената камата како “Осмо Светско чудо”. Тој додал дека оној кој го разбира овој ефект, заработува многу, тој што не го разбира, подоцна скапо го плаќа. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Променете ги навиките и почнете да штедите

Објавено

на

Сликата што ни ја дава статистиката за повисоки плати и ниска инфлација се замаглува ако се обидете да ја наполните кошничката во некоја од домашните продавници и супермаркети. Кога ќе се спореди фискалната сметка и она што сме го ставиле во торбата по пазарењето, неизбежно доаѓа прашањето „Каде ми отидоа парите?“. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

БИЛ ГЕЈТС: Треба да си поставите 4 прашања за да го оцените квалитетот на вашиот живот

Објавено

на

Бил Гејтс има 63 години. Тој во целост се согласува со фактот дека воопшто не е истата личност која бше кога ја основаше компанијата “Microsoft”. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange