Connect with us

Анализи

Дали доларот навистина пропаѓа?

Објавено

на

Рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров неодамна во Анкара изјави дека злоупотребата на доларот на крај ќе доведе до пропаст на оваа валута.

Но, ако стабилноста на една валута зависи од тоа кој ја издава тогаш работите не стојат добро.

Американскиот претседател, Доналд Трамп од Вашингтон се бори со остатокот на светот.

Освен што е во трговска војна со Кина, тој ги влоши односите со Русија и Турција, а тие му го враќаат ударот.

Меѓународниот монетарен фонд денес проценува дека 62% од светските монетарни резерви се чуваат во долари.

Од друга страна еврото сочинува 20% од тие резерви, јенот и фунтата под 5%.

Дури и 85% од сите трансакции се во долари.

Американската централна банка ја поддржува водечката улога на доларот.

Економските политики на Трамп често си противречат една на друга.

Во оваа ситуација доларот не е сигурно прибежиште.

Анализи

Кои се околностите за спојување на Дојче Банк и Комерцбанк?

Објавено

на

Не е само политичкиот пејзаж на Германија што гледа пресврт. Сега се чини дека германската влада е подготвена да го санкционира спојувањето помеѓу две од нејзините некогаш големи банкарски сили, Дојче банк и Комерцбанк. Ова се чини дека е потег за да се осигури дека Германија може да тврди дека има еден финансиски играч кој може да обезбеди доволно финансиска поддршка на германските компании дома, а особено во странство. Ова е идеја оптоварена со опасност. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Кој ќе биде најоштетен од воведувањето на прогресивниот данок?

Објавено

на

Повеќе од една деценија во Македонија се употребува рамниот данок. Но, дали го постигна ефектот кој што се очекуваше? Воведен под велот на рамноправност за сите граѓани, всушност го постигна спротивното односно продлабочување на јазот помеѓу богатите и сиромашните. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банкарската индустрија не е подготвена за новата ера на маркетинг

Објавено

на

Извештајот за Водич за Финансиски маркетинг во 2018 година, спонзориран од Deluxe, е најдобриот ресурс на индустријата за да се разбере распределбата на буџетите, приоритизацијата на стратегиите и предизвиците со кои се соочуваат финансиските пазари на глобално ниво. За прв пат овој извештај, исто така, обезбедува разбирање на алатките за дигитален маркетинг што се користат од страна на финансиските институции за да се подобри насочувањето, да се автоматизира испораката и да се генерираат подобри резултати. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange