Connect with us

Останато

Дали вештачката интелигенција може да ги замени луѓето?

Објавено

на

До 2025 година ќе исчезнат дури 85 милиони работни позиции, а ќе бидат заменети со машини, односно со вештачка интелигенција покажуваат резултатите од глобалните истражувања.

Но, од друга страна ќе бидат вработени околу 97 милиони луѓе кои ќе ги контролираат тие машини.

Како треба ние, луѓето, да се позиционираме во однос на зголемениот примат на вештачката интелигенција и машините од иднината?

Освен за наплата, касата на супермаркетите порано беше место за разговор. Се разговараше за цените со касиерите, се разменуваа рецепти, се разговараше за политика и секојдневни актуелни теми. Гуми за џвакање наместо кусур! Па има ли нешто поубаво?

Меѓутоа, нивното место сè повеќе ќе го заземат машини и роботи, кои ќе прифаќаат само платежни картички, а насмевката што сме ја добивале ќе можеме само да ја замислиме. Новите касиери се вештачки интелигентни и многумина се плашат од нив.

„Треба да користиме вештачка интелигенција за да го подобриме нашиот бизнис, нашите секојдневни навики и сè што доаѓа во животот. Треба да се обидеме што побрзо да ја совладаме вештачката интелигенција за да ни биде полесно, наместо да се плашиме“, велат некои од експертите.

Вештачката интелигенција може да направи сè, но некој мора да застане зад неа – таа не може да замени сè.

Мора да има некој зад вештачката интелигенција – а тоа сигурно ќе биде човек.

Тоа значи дека вештачката интелигенција и роботите можат да заменат многу работни процеси, да заменат многу работни места, но никогаш или барем нема во блиска иднина да го заменат човекот.

Останато

Пензиите ќе се зголемат за 8,4 проценти!

Објавено

на

Советот на социјална сигурност денеска на состанок усвои зголемување на пензиите. Просечната пензија од 17 666 денари се зголемува на 19 150 денари. Зголемувањето на мартовската пензија согласно методологијата ќе биде зголемување од 8,4 проценти што е повеќе од очекуваното, информира премиерот Димитар Ковачевски на прес-конференција во Владата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ПАНТЕЛЕОН ГС понуди 330 милиони денари со што станува потенцијален сопственик на зградата на Еуростандард Банка во центарот на Скопје

Објавено

на

Во текот на вчерашниот ден, на третата електронска лицитација за продажба на зградата на Еуростандард Банка-во стечај како потенцијален и мошне извесен иден сопственик на имотот се јави компанијата Пантелеон ГС која понуди 330 милиони денари. Оваа понуда беше избрана за најдобра во текот на вчерашната електронска лицитација. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Стапката на инфлација во Аргентина се искачи на повеќе од 100 проценти

Објавено

на

Стапката на инфлација во Аргентина изнесува повеќе од 100 проценти, што се случи за првпат по хиперинфлацијата во оваа земја во текот на 90-тите. Аргентина банкротираше во 2001 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно