Connect with us

Криптовалути

Дали Биткоин може да ги убие централните банки?

Објавено

на

Биткоин е дигитална валута која, според зборовите на нејзините спонзори, “користи peer-to-peer технологија за да работи без централна власт или банки”. Според нејзината дефиниција, Биткоин е добро позициониран да ги убие централните банки. Како и за сè друго што вклучува финансии, темата на централните банки и нивните потенцијални замени е комплексна со валидни аргументи за и против.

Во време кога технологијата им овозможи на потрошувачите да се вклучат во трговијата без потреба од централна власт, може да се тврди дека централните банки повеќе не се потребни. Пошироката проверка на банкарскиот систем го проширува овој аргумент. Корупцијата поврзана со банкарскиот систем резултираше со Големата рецесија и голем број скандали.

Корисниците на биткоин не бараат постоечки банкарски систем. Валутата е создадена во сајбер-просторот, кога таканаречените “рудари” ја користат моќта на своите компјутери за да решат сложени алгоритми кои служат како верификација за трансакциите на Биткоин. Нивната награда е плаќање со сајбер валута, која се чува дигитално и се пренесува меѓу купувачите и продавачите без потреба од посредник. Ако биткоин или друга криптовалута стане широко прифатена, целиот банкарски систем би можел да стане ирелевантен.

Централните банки во моментов се доминантната структура на државите што ги користат за управување со нивните економии. Тие имаат монополска моќ и нема да се откажат од таа моќ без борба. Додека Биткоин и други дигитални валути генерираа значителен интерес, стапките на нивно усвојување се минимални и владината поддршка за нив практично не постои. Доколку и ако владите не го признаат Биткоин како легитимна валута, има мала надеж дека ќе ги убијат централните банки во скоро време. Тоа го истакнаа, централните банки низ целиот свет и го следат и проучуваат Биткоинот.

Од ова произлегува дека Биткоинот сам нема моќ да ги уништи централните банки, но сите криптовалути заедно, во иднина, може да ја имаат моќта да ја разнишаат доминантноста на банките. Но, сепак, се поставува прашањето, ако дозволиме со помош на криптовалути да ги разнишаме банките, што ќе се случи со сигурноста на нашите реални пари? Што ќе се случи со нашите заштеди и кредити?

 

Криптовалути

5 одлични алтернативи на Биткоин

Објавено

на

За многу од нас, криптовалутите се изедначуваат со Биткоин. Но, тоа не е баш така. Прво, Биткоин не е единствената криптовалута туку најпозната. Второ, многу малку се зборуваше за другите валути изминатиот период.

Dash – Валутата уживаше забележлива популарност од времето кога беше воведенa – односно 2014 година. . Развиена од Еван Даффилд, и графичкиот процесор и процесорот можат да се користат за рудникот Dash кој порано беше познат како Darkcoin.

Ethereum – Водењето на паричките е токму Ethereum. Тој беше лансиран во 2015 година. Често се опишува како “интересен”, бидејќи може да се користи како за дигитална валута, така и за апликативен слој.

Litecoin – Лансиран во 2011 година, Litecoin е поддржан од некои од најквалитетните карактеристики, вклучувајќи ја и леснотијата на рударството и енкрипција на паричници, што ви овозможува да го видите балансот на вашата сметка и сите трансакции.

Monero – Оваа валута е најсигурна и најбезбедна за тргување. Лансирана е во 2014 година.

Ripple – Ова е една од често користените платформи за правење меѓународни плаќања – едноставно затоа што ова ви овозможува лесни и евтини плаќања. Воведен е во 2012 година и денес има пазарна капитализација во вредност од 1,26 милијарди долари.

 

Продолжи со читање

Криптовалути

Со растот на криптовалутите, на кого му требаат банките?

Објавено

на

Неколку сериозни економисти замислуваат дека новите криптовекови, и покрај целата возбуда околу криптовалутите, сметаат дека тие ќе ги направат националните валути излишни. Во голема мера тие се во право, но бидејќи вообичаените пари всушност прават доста добра работа. Американскиот долар и други резервни валути историски се одвиваат добро како средство за размена и како складиште на вредност – двете главни функции на валутата. Криптовалутите слабо работат на двата сегменти и нема да ги нарушат парите како што го знаеме.

Но, тоа не значи дека новите технологии нема да вложат многу големо нарушување на финансискиот систем. Традиционалните економисти, често ја игнорираат клучната поделба помеѓу парите (“што”) и технологијата на плаќање (“како”). Оваа конфузија потекнува од фактот дека за постарите форми на пари – злато или банкноти – не постои разлика помеѓу “што” и “како”; Вие едноставно плаќаат сметки со хартиена пара или златни монети на продавачот.

Денес, сепак, со физички пари плаќаме помалку и поретко. Наместо тоа, кога работиме, ние обично пренесуваме дигитален код во замена за доброто или услугата што ја купуваме. И тоа е преку технологијата што ги дигитализира парите, а новите учесници и начини на плаќање го предизвикуваат финансискиот систем.

Веќе видовме ваков вид промени во земјите во развој, каде што не секој има пристап до банкарска сметка. Во Источна Африка, на пример, компаниите за мобилна телефонија ги прескокнуваа банките како посредници за плаќање, бидејќи им овозможија на луѓето да префрлаат готовина еден со друг. Тоа значеше дека луѓето можеа да користат телефонски кредити како дигитален медиум за размена и дека платната инфраструктура стана мобилна мрежа.

Се разбира, во развиените економии, повеќето потрошувачи имаат пристап до банкарска сметка со дебитни и кредитни картички, што значи дека тие веќе се ангажираат во трансфери на дигитални пари. Ова ги направи традиционалните банки во САД и Европа далеку помалку ранливи на неприфатливи иноватори, иако нивните технологии за електронско плаќање може во некои случаи да бидат несигурни. Уште повеќе, да се натпреварувате директно со банките во развиена економија, мораше да покажете дека вашата технологија е компатибилна со постојната инфраструктура и да ги пренесе сите регулаторни пречки што треба да се препознаат како банка.

Ова е местото каде што влезе биткоин. Предноста на криптовекциите не е тоа што тие се електронски валути; долари, евра, јени и јуани се сите е-валути денес. Напротив, предноста е што blockchain технологија нуди комплетна, автономна алтернатива на традиционалниот систем за трансфер на плаќања, сите корисници имаат пари во истата банка.

Продолжи со читање

Криптовалути

Bithumb изгуби 30 милиони долари во хакерски напад

Објавено

на

Јутокорејската берза на криптовалути Bithumb утрово на нивната официјална страница објави дека 35 милијарди долари (35 милијарди вони) во виртуелни монети биле украдени од хакери. Bithumb во соопштението на својот веб-сајт изјави дека го запрел сите тргување по утврдувањето на хакерските напади доцна вчера и рано утрово.

Кражбата на Bithumb ги истакнува безбедносните ризици и слабата регулација на глобалните пазари на криптовалути. Глобалните креатори на политики ги предупредија инвеститорите да бидат претпазливи во тргувањето со дигиталната валута, со оглед на недостатокот на широк регулаторен надзор.

На 11 Јуни, друга берза на криптовалути пријавила дека има хакерски напади кон неа. Станува збор за берзата Coinrail.

Во јануари, Јужна Кореја ја забрани употребата на анонимни банкарски сметки за тргување со виртуелни монети за да се спречат криштовалутите да се користат при перење пари и други кривични дела. Сепак, владата соопшти дека нема намера да отиде толку далеку и да ги затвори домашните берзи.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange