Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Дали банките можат да ги “преживеат” негативните каматни стапки?

Објавено

на

Ширењето на неконвенционалните монетарни политики се заканува дека ќе постави опасни и непредвидливи повратни врски, сметаат финансиските аналитичари од САД кои одблиску ги следат негативните каматни стапки.

Намалувањето на економските перспективи и зголемениот политички притисок ги принудуваат централните банки кон поагресивни неконвенционални монетарни политики. Истовремено, се зголемуваат стравувањата дека ваквите чекори, особено негативните каматни стапки, всушност ја загрозуваат стабилноста на финансискиот систем. Тие ризикуваат да постават опасни повратни врски на кредитните пазари и реалната економија, каде ефектите од втор и трет ред е тешко да се предвидат или контролираат.

Како што покажува искуството на банките во Јапонија и Европа, процесот се одвива според предвидлива шема.

Нискиот раст, ниската инфлација, производствениот дефицит, невработеноста и несоодветните работни позиции во однос на образованието – во комбинација со финансиската нестабилност, особено нестабилните цени на средствата – прво ги поттикнуваат централните банки да ги намалат стапките под нулта границата. Целта е да се стимулира задолжувањето за финансирање на потрошувачката и инвестициите, а со тоа да се постави циклус на самоодржлив раст.

Сепак, вообичаено, негативните стапки не се одразуваат целосно на реалните стапки на задолжување и позајмување. Регулативата бара од банките да одржуваат депозитарни бази за клиентите. Стравот од губење на клиенти ги спречува тие банки значително да ги намалат стапките на депозити. Во Европа, до денес, само големите корпорации се соочија со негативни стапки, што значи дека од нив се бара одржување депозити.

Бидејќи банките се притиснати од договорот за маржа на каматните стапки , тие ги зголемуваат давачките или се свртуваат кон други мерки за приход за да ја зголемат заработката. Ова ги одржува трошоците за позајмување релативно високи, поткопувајќи ја целата политика на негативни каматни стапки.

Бидејќи економијата продолжува да се шири, очајните креатори на политики ги намалуваат каматните стапки сè повеќе и повеќе. Приносите од државните обврзници растат, стануваат се повеќе негативни, а кривата на принос спласнува. Банките, кои имаат значителни суми од државниот долг бележат уште поголем пад на профитот.

Слабата заработка, пак, влијае на цените на акциите на банките и предизвикува сомнежи за идните дивиденди, откупни средства или поврат на капиталот. Слабите институции се соочуваат со тешкотии во финансирањето. Практично, сите се соочуваат со повисоки трошоци за задолжување.

Ова недвосмислено ја намалува количината на достапен кредит, што повторно ја задушува потрошувачката и инвестициите. Со оглед на тоа што исплатите од банка претставуваат значаен извор на приход на инвеститорот, стравот од намалувањето на дивидендите додава на неизвесноста. Наместо да ја стимулираат економијата, негативните стапки ја зголемуваат неизвесноста за иднината. Домаќинствата, загрижени за заштеда за пензија и други цели, трошат помалку.

Забавувањето на растот го зголемува бројот на нефункционални кредити. Ова дополнително го еродира профитот на банките и го намалува заемот. Исто така, ги зголемува трошоците за позајмување за банките, што резултира со повисоки кредитни маржи за кредитираните.

Негативните стапки ги изобличуваат иницијативите. Соочувајќи се со опаѓање на профитот, банките не се подготвени да превземаат должници кои не се во можност да го вратат позајменото. Тие го продолжувааат животот на зомби компаниите, кои можат да го сервисираат својот долг кога каматните стапки се толку ниски, дури и ако немаат изгледи за отплата на главницата. Ова е неефикасна употреба на капиталот што го намалува потенцијалниот раст и ја става основата за долгорочно економско потфрлање.

Борбените банки, исто така, природно имаат помала побарувачка за државни обврзници, што ја ограничува можноста на државите да ги финансираат своите активности. Во екстремни случаи, кога на банките им е потребна помош за да останат во живот, веќе длабоко задолжени влади мораат да позајмуваат за да ги рекапитализираат или да гарантираат депозити. Зголемените нивоа на долг и зголемувањето на обврските за услужни долгови ја блокираат државата во ниско или негативно опкружување со каматни стапки.

Лошите ефекти од овие трендови првично ќе се разликуваат во зависност од тоа колку се профитабилни банките на една земја, како и од нивните каматни маржи и квалитетот на нивните портфолија на заем. Посебно ранливи се европските и јапонските банки кои се соочуваат со ниски профитни маржи и растечкиот куп на нефункционални заеми.

И, на крајот на краиштата, проблемите ќе се шират. Американските банки започнаа да ги намалуваат финансиските прогнози, обвинувајќи ги пониските каматни стапки.

Постојат два основни преносни канали за негативни стапки меѓу земјите. Како што беше забележано во Европа и Јапонија, банките се соочуваат со  агресивни негативни стапки на извозниот капитал, при што повратите одат на друго место. Исто така, повисоките релативни стапки предизвикуваат валутите да се зајкнат, принудувајќи ги нациите соодветно да ги намалат каматните стапки во трка за да ја одржат конкурентноста.

Постојат неколку алтернативи. Германија истражува дали да ги спречи банките да наплаќаат депозити на повеќето клиенти на мало. Други алтернативи вклучуваат создавање специјални безбедни средства или штедни книшки кои гарантираат позитивни стапки. И двете мерки би ја поткопале политиката на негативна стапка.

Друга опција е централните банки да позајмуваат, директно или преку банки, како што се постојните насочени операции на долгорочно рефинансирање на  Централната Европска Банка, со концесиски стапки. Сепак, може да има ограничена побарувачка за заеми. Ефективноста на овие програми е, во најдобар случај, скромна.

Непријатната реалност е дека светот сè уште не ја научи вистинската лекција од 2008 година: Економски модел кој зависи од потрошувачката и инвестициите поттикнати од прекумерно задолжување е неодржлив. Пониските каматни стапки, кои се неефикасни и го ослабуваат финансискиот систем и на крајот и реалната економија, се само механизам за одржување на прекумерно ниво на долг уште малку подолго.

Некогаш некој стар земјоделец советувал изгубен патник, „Ако сакате да одите таму, јас не би започнал одовде.“ Политичарите ја пропуштија можноста да направат фундаментални промени на почетокот на кризата. Не е ни чудо што сега се без сидро.

Извор: Bloomberg

Анализи

Оглас за вработување во Тиго Фајнанс – Специјалист за директна продажба

Објавено

на

Финансиско друштво ТИГО Фајнанс ДООЕЛ Скопје е современа компанија која применува иновативна и модерна технологија, посветена на корисниците. Компанијата нуди брзи и лесни решенија за микрокредитирање на физички лица кои се достапни секому. Тимот на ТИГО Фајнанс се состои од млади и амбициозни професионалци од областа на финансии, грижа за корисници и ИТ. Поради брз раст на компанијата, потребни им се ведри и вредни колеги кои ќе ја пополнат позицијата:

Специјалист за директна продажба на терен  (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Дали банкарите ќе исчезнат со вештачката интелигенција?

Објавено

на

Напливот на новите технологии за автоматизирање на работните процеси, за употреба на вештачката интелигенција во текот на работењето и опслужувањето на клиенти, како и управувањето со големите бази на податоци, носи голема закана за вработените во банкарскиот сектор. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Која е разликата помеѓу инвестициска банка и комерцијална банка?

Објавено

на

Врз основа на работата извршена од страна на банките, финансиската индустрија е распределена во два главни сегменти, т.е. инвестициски банки и комерцијални банки. Комерцијалните банки се формираат заради склучување трговски трансакции, како на пример легално земаат депозити и позајмуваат пари во форма на кредити на физички лица и корпорации. Од друга страна, се формираат инвестициски банки кои нудат дополнителни услуги на инвеститорите. Работата на инвестициските банки е различна и делува како посредник помеѓу купувачите и продавачите на акции и обврзници, кои им помагаат на клиентите во прибирањето капитал. Додека инвестициските банки заработуваат провизии од успешно завршени зделки, комерцијалните банки заработуваат од камати на издадените кредити на клиентите, како и од провизии за одржување на трансакциски сметки и останати трансакции. Постои тенка линија на разлики помеѓу инвестициските банки и комерцијалните банки, која е детално претставена во текстот подолу. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange