Connect with us

Останато

Гувернерот на Централната банка на Италија: Се очекува силен пад на БДП кој ќе резултира со помалку работни места и зголемена невработеност

Објавено

на

Гувернерот на Централната банка на Италија, Игнацио Виско Бруто, предвиде дека по пандемијата на коронавирусот во оваа земја, бруто домашниот производ може да се намали помеѓу 9 и 13 проценти во наредните месеци, а како што рече, можна е значително зголемена невработеност, социјално незадоволство и зголемен број на сиромашни семејства.

Според гувернерот, ќе биде многу тешко да се предвиди како ќе се развива „пост-корона“ ситуацијата понатаму, но дека „единственото нешто што е сигурно е дека сè уште ништо не се знае со сигурност“.

„Она што можеме да го потврдиме е дека проблемите на италијанските семејства ќе се зголемуваат, ќе има помалку работа, потрошувачката ќе се намали, затоа што луѓето ќе гледаат да заштедат што повеќе бидејќи иднината ќе биде многу неизвесна“, рече Виско Бруто.

Тој ги поддржа мерките преземени од владата на премиерот Конте за санирање на последиците од пандемијата на коронавирусот и ги повика сите социјални субјекти да „раскинат” со инерцијата на старите навики и да ја вратат можноста за развој и раст на економијата.

Останато

Богатството на Џеф Безос расте се повеќе и повеќе, надминувајќи 180 милијарди долари

Објавено

на

Богатството на најбогатиот човек во светот Џеф Безос достигна рекордни 180 милијарди американски долари во услови на зголемување на цените на акциите на неговата компанија „Amazon“, соопшти „Forbes“. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ОДНОВО СЕ ПАЛИ АЛАРМОТ: Стопанската комора на Србија повторно го активираше Ковид-19 инфо сервисот

Објавено

на

Стопанската комора на Србија ја реактивираше специјализираниот информативен сервис Ковид-19, преку кој бизнисмените можат да добијат информации за сите клучни деловни проблеми. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Извештај на ОЕЦД за Западен Балкан: Република Северна Македонија со најдобра бизнис-клима во регионот

Објавено

на

Република Северна Македонија има најповолна бизнис-клима во регионот, а исто така има и помалку фискални ризици во однос на другите земји. Ова се главните поенти за нашата земја во извештајот на ОЕЦД за земјите од Западен Балкан („Government at a glance: Western Balkans 2020“). Во извештајот се нотира дека земјава е регионален лидер во обезбедување поволна бизнис-клима и има подобри резултати во однос на просекот на земјите на ОЕЦД и од просекот на земјите на ОЕЦД коишто се членки на ЕУ. (more…)

Продолжи со читање

Популарно