Connect with us

НБРМ

Гувернерот на Хрватската народна банка во посета на земјава

Објавено

на

Гувернерот на Хрватската народна банка Борис Вујчиќ денеска ќе престојува во посета на Народната банка на Северна Македонија.

За време на посетата предвидено е да биде потпишан нов меморандум за соработка меѓу двете централни банки. Меморандумот, според најавите, ќе го потпишат гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска и нејзиниот хрватски колега Вујчиќ.

По потпишувањето на меморандумот, како што најавува Народната банка, предвидени се изјави за медиумите од страна на двајцата гувернери.

Организаторите истакнуваат дека настанот ќе се одржи согласно протоколите за Ковид-19.

НБРМ

Нацевска на Светската недела на инвеститорите бизнис-ангели: Финтек-компаниите се заинтересирани за развивање и понуда на нови услуги во платежната сфера – се работи на регулативата

Објавено

на

Преку Портата за иновации на Народната банка согледуваме дека финтек-компаниите се заинтересирани за развивање и понуда на нови услуги во платежната сфера. Тие може да го олеснат управувањето со паричните средства на компаниите, коишто се водат на платежни сметки кај повеќе даватели на платежни услуги, преку следење во реално време на состојбата и извршените трансакции. За таа цел, ќе требно да се воведе концептот на т.н. „отворено банкарство“, којшто подразбира воспоставување стандарди за отворена и сигурна комуникација. Народната банка работи на изготвувањето соодветен подзаконски акт со кој ќе се пропишат стандардите за отворена и сигурна комуникација, усогласен со стандардите коишто се применуваат во Европската Унија. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

ЕК со највисоки оценки за монетарната политика и Народната банка во Извештајот за напредокот

Објавено

на

Во Извештајот на Европската комисија (ЕК), во којшто на годишна основа детално се оценуваат политиките и напредокот во реформите на секоја земја кандидатка или потенцијална кандидатка за членство во Европската Унија, дадени се позитивни оцени за монетарната политика и Народната банка на Република Северна Македонија. ЕК оценува дека од аспект на монетарната политика, усогласувањето со европското законодавство е во напредна фаза, а  се истакнува и дека за време на корона-кризата, централната банка успеа да ја одржи финансиската стабилност, како и да овозможи простор за значителна кредитна поддршка за граѓаните и компаниите. Во Извештајот се нагласува и исклучителната важност на независноста на централната банка. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Ангеловска-Бежоска на Денот на европската статистика: Сите одлуки треба да се темелат на квалитетни статистички податоци

Објавено

на

Квалитетните статистички податоци се основа за носење издржани одлуки и политики, особено во време на голема неизвесност, како што е онаа предизвикана од пандемијата. Сите одлуки поврзани со монетарната политика, финансиската стабилност, или супервизорските активности се засноваат на обемно портфолио статистички податоци. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно