Connect with us

НБРМ

Гувернерката на НБРМ на Конференцијата за европска економска интеграција

Објавено

на

Денес и утре, гувернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска ќе учествува на Конференцијата за европска економска интеграција, којашто по петнаесетти пат ја организира Австриската централна банка. Оваа конференција важи за еден од најзначајните настани во централнобанкарската заедница на коишто традиционално се дискутира за прашања клучни за европската економија.

Годинешново издание на Конференцијата е со тематска одредница „Како да се финансира кохезијата во Европа“. Следниве два дена, во Виена, гувернери и други високи претставници на повеќе централни банки, професори и истражувачи на реномирани универзитети и истражувачки центри, како и претставници на повеќе меѓународни финансиски институции и организации ќе дискутираат за тоа како може финансиските текови да ѝ помогнат на Европската Унија во промовирањето економска, социјална и територијална кохезија и солидарност меѓу земјите членки.

Одделно внимание ќе биде посветено и на прашањето како да се унапреди и финансиски да се поддржи приближувањето на економиите од Централна, Источна и Југоисточна Европа (ЦИЈИЕ) кон оние од еврозоната. На панел-дискусијата на која говорник ќе биде гувернерката на НБРМ, акцентот ќе биде ставен на улогата на монетарната политика во ова приближување. Своите видувања на оваа тема, покрај гувернерката Ангеловска-Бежоска ќе ги изложат и гувернерите на централните банки на Романија и Бугарија, д-р Мугур Исареску и м-р Димитар Радев. Оваа панел-дискусија ќе се одржи веднаш по отворањето на Конференцијата на кое покрај австрискиот гувернер д-р Евалд Новотни и австрискиот министер за финансии г. Хартвиг Лeгер, ќе се обрати и членот на Извршниот одбор на Европската централна банка, м-р Беноа Кере.

Во рамки на Конференцијата ќе се дискутира и за други прашања важни за европската економија, меѓу кои се и прашањата дали и како да се запре деиндустријализацијата во ЦИЈИЕ и во еврозоната, како подобро да ги задоволи регионалната политика на ЕУ постојаните инвестициски потреби, кои политики можат да ги поттикнат инвеститорите да придонесат за економски и социјален развој и кои институционални и структурни промени можат да ги зголемат капацитетите на земјите од ЕУ за апсорбирање на средствата.

Гувернерката Ангеловска-Бежоска, која меѓу говорниците на Конференцијата е и единствениот висок претставник на институција на земја којашто не е членка на ЕУ, активно ќе се вклучи и во дискусијата за некои од овие прашања. Нејзиното учество на овој настан е уште една потврда дека НБРМ успешно чекори по патот којшто води до Европскиот систем на централни банки.

НБРМ

НБРМ: Одржана 31. сесија на Клубот на истражувачи

Објавено

на

На 13 декември 2018 година во Народната банка на Република Македонија се одржа 31. сесија на Клубот на истражувачи на која по поздравното обраќање на гувернерката на НБРМ, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, беа презентирани истражувачките трудови:  „Оценување на ефикасноста на банките во Република Македонија: Непараметарски пристап“ од д-р Катерина Фотова-Чиковиќ и д-р Виолета Цветкоска, професорка на Економскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје и „Дезинфлаторните прелевања од земјите во eврозоната кон земјите од Југоисточна Европа“ од м-р Гани Рамадани од НБРМ и Предраг Пандилоски од „Вотсон скул“ при Универзитетот на Пенсилванија. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

НБРМ повторно ја намали основната каматна стапка – сега изнесува 2,50%

Објавено

на

Централна Банка

На 11 декември 2018 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на којашто беа разгледани клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

НБРМ: Издадени и пуштени во оптек нови ковани пари за колекционерски цели

Објавено

на

Централна Банка

Народната банка на Република Македонија ја известува јавноста дека се издадени и се пуштени во оптек кованите пари за колекционерски цели „Вага“, „Скорпија“ и „Стрелец“ од серијата „Хороскопски знаци“ („Службен весник на Република Македонија“ бр. 128/18 и 170/18). (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange