Connect with us
P2_P_MK_1600x400

НБРМ

Гувернерката на „Ерсте инвесторс брекфаст“: Структурните и институционалните реформи можат да овозможат побрз и одржлив економски раст во регионот

Објавено

на

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, ја одржа првата стручна презентација на годинешното издание на конференцијата „Ерсте инвесторс брекфаст“, којашто традиционално ја организираат „Ерсте банка“ и „Шпаркасе банка Македонија“. Во презентацијата, таа се осврна на улогата на монетарната политика во процесот на реална конвергенција на економиите од Централна, Источна и Југоисточна Европа, вклучително и на нашата економија.

Mеѓу другото, Ангеловска-Бежоска посочи дека во периодот по глобалната финансиска криза, централните банки во сите земји од регионот, вклучително и нашата, преку својата експанзивна политика дадоа значаен придонес за забрзување на растот и конвергенцијата на економиите. Како што истакна таа, намалувањето на основните каматни стапки и обезбедувањето дополнителна ликвидност придонесоа за олеснување на условите за кредитирање, а со тоа и за овозможување полесен пристап до финансирање. Според гувернерката, ова приспособување на монетарните политики, особено во земјите со фиксен курс, делумно беше  овозможено од релаксираната политика на Европската централна банка (ЕЦБ), со која според очекувањата би се продолжило во понатамошниот период.

„Сепак, просторот за директна поддршка на економскиот раст преку монетарната политика во регионот е стеснет, во услови на веќе ниски каматни стапки и стеснет распон на каматните стапки во однос на каматата на ЕЦБ, но и во услови на зголемена глобална неизвесност.“ – нагласи Ангеловска-Бежоска. Во завршницата на презентацијата, таа укажа дека за остварување на потребното забрзување на реалната конвергенција, неопходно е во натамошниот период фокусот да се стави на структурните и институционалните реформи што ќе овозможат побрз и одржлив раст на економиите од регионот.

Инаку, на годинешното, седмо по ред издание на конференцијата „Ерсте инвесторс брекфаст“ воведни излагања имаа министерката за финансии, Нина Ангеловска и претседателот на Управниот одбор на „Шпаркасе банка Македонија“, Глигор Бишев. На настанот учествуваа аналитичари и експерти од Групацијата Ерсте и Шпаркасе, како и експерти и аналитичари од домашниот финансиски сектор и претставници на финансиските регулатори. Тие, преку презентациите и во рамки на дискусиите ги изнесоа своите анализи и оцени за актуелните трендови во финансиската сфера на глобално и на регионално ниво, при што посебно се осврнаа на нашата економија.

НБРМ

Објавен традиционалниот конкурс за учениците од основите и средните училишта по повод Светскиот ден на штедењето и Денот на осигурувањето

Објавено

на

Народната банка, Министерството за финансии и Агенцијата за супервизија на осигурување го објавија конкурсот за ученици од основното и средното образование, којшто веќе неколку години наназад е заедничка активност по повод одбележувањето на Светскиот ден на штедењето – 31 октомври и Денот на осигурувањето – 1 ноември. Трите институции коишто заеднички учествуваат и во Координациското тело за финансиска едукација и финансиска инклузија, со овој конкурс имаат за цел да ja поттикнат креативноста, имагинацијата, како и критичкото размислување на учениците при создавањето творби за штедењето и осигурувањето. На овој начин се придонесува за натамошно уште поголемо интересирање и едуцирање на младата популација за овие два клучни сегмента во финансиската сфера. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Народна банка: Продолжува трендот на пад на каматните стапки на кредитите

Објавено

на

Просечната каматна стапка на вкупните кредити, во август годинава, и натаму се намалува сведувајќи се на нивото од 5,13 отсто, што претставува месечен и годишен пад од 0,02, односно 0,36 процентни поени, пишува во извештајот на Народната банка. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Финансиската стабилност и натаму ќе се зајакнува

Објавено

на

Одржувањето на финансиската стабилност на земјата е приоритет. Финансиските регулатори постојано работат на унапредување на анализите и на следењето на системските ризици, согласно со највисоките меѓународни стандарди. Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, министерката за финансии, Нина Ангеловска, претседателката на Комисијата за хартии од вредност, Нора Алити, претседателот на Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурување, Климе Попоски и претседателот на Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување, Максуд Али, на денешниот состанок на финансиските регулатори, посочија дека се спроведуваат најдобрите практики од овој домен, во согласност со препораките на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светската банка (СБ) во рамки на Програмата за проценка на финансискиот сектор (мисија ФСАП). (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange