Connect with us

Останато

Групата „Урбани уметнички акции“ постави евро-монета во Скопје

Објавено

на

Групата „Урбани уметнички акции“ постави скулптура на евро-монета во центарот на Скопје за да потсети дека секоја земја членка на Европската унија по прифаќањето на eврото има право на монетите да ги аплицира своите симболи.

„Водени од оваа констатација се надеваме дека набргу ќе дојде денот кога шарпланинецот, рисот, охридската пастрмка и другите нашите симболи ќе заблескаат на монеите на еврото. Со оваа акција ние како група урбани уметнички акции решивме на свој начин онака како што најдобро знаеме да ги подджиме напорите за приближување на Македонија и нејзините граѓани кон ЕУ како насока за која нема замена. Сметаме дека со оваа акција на граѓаните пластично ќе им прикажеме што значи идното членство во ЕУ и барем за момент ќе го прошараме сувопарниот предреферендумски пејзаж во Македонија“, велат уметниците.

Останато

Потпишан меморандум за соработка помеѓу ЗВРМ и ИОРРМ

Објавено

на

На 09-ти Јануари 2019 година, Здружението на Внатрешни Ревизори на Македонија (ЗВРМ) и Институтот на овластени ревизори на Република Македонија (ИОРРМ) потпишаа Меморандум за соработка, со кој се потврдува взаемната соработка за подигнување на професијата Внатрешен Ревизор и Овластен Ревизор на повисоко ниво, промовирање на стручноста, знаењето и професионалноста на своите членови. (more…)

Продолжи со читање

Останато

УЈП РАЗВИ МОДУЛ ЗА АВТОМАТСКИ ПОВРАТ НА ДАНОЦИ

Објавено

на

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска, во придружба на Министерот за финансии, Драган Тевдовски, разговараа за реализираните проекти и реформите на УЈП во изминатата година како и за активностите на коишто Управата за јавни приходи ќе се посвети во текот на 2019 година. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Тевдовски: Значајно подобрена борбата против финансискиот криминал

Објавено

на

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, оствари работна средба со директорот на Управата за финансиска полиција, Арафат Муареми. Директорот информира дека во 2018 година Управата поднела вкупно 74 кривични пријави за дела со кои е нанесена штета на Буџетот на Република Македонија во износ од 3 милијарди денари. Ова е значително повеќе во споредба со 2016 година кога била поднесена 41 кривична пријава со што е нанесена штета на Буџетот на РМ во износ од 293 милиони денари. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange