Connect with us

Останато

Граѓанските здруженија ги поздравуваат законските измени за извршителите, а извршителите во панка

Објавено

на

Од Граѓанското здружение “Но пасаран” кои беа нај гласни против извршителите и високите давачки за граѓаните се задоволни од најавените измени на Законот за извршители и нотаријат.

„Голем чекор напред против организираниот грабеж врз граѓаните  кои го прават извршителите.“ Вака гласи првичната оценка на некои од граѓанските активисти, кои долго време беа против законите за извршување и нотаријат, за законските измени кои пред два дена ги објави Владата.

Трошоците пред нотар за сметки од 3 000 денари ако досега изнесувале околу 3 500 денари, со законските измени ќе изнесуваат 550 денари. За истата сметка пред извршител ако граѓаните досега плаќаа над 5 илјади денари, сега трошокот ќе им изнесува само 660 денари, доколку нема потреба да се објави во службен весник.

Овие промени значително ќе влијаат врз балансот на извршителите и нотарите. Се работи за 16 ставки за кои досега граѓаните плаќаа пресметани заедно со основниот долг, а сега тие се укинуваат, додека пред нотарите ќе бидат ослободени од судски такси и од надомест за клаузула за правосилност и извршност. На вонреден состанок извршителите ќе договараат како ќе реагираат откако Владата им ги скрати тарифите. На состанокот, според информациите треба да се креира заедничкиот став и реакција, но се тврди дека повеќето извршители се лути и сметаат дека ова за некои од нив ќе значи и клуч на врата

Во постапките пред нотарите овие граѓани ќе бидат ослободени од судските такси и од надомест за клаузула за правосилност и извршност. Додека во постапката пред извршителите, според измените на законот, сите 16 ставки за кои досега граѓаните плаќаа одредена сума, со новата тарифа тие ќе бидат целосно бесплатни.

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange