Connect with us

Останато

Граѓаните и фирмите ќе плаќаат пониска казнена камата

Објавено

на

Од јули граѓаните ќе плаќаат пониски казнени камати за неплатените сметки за комуналии како и за задоцнетото плаќање на ратите за денарските кредити.

Освен износот во сметките за потрошената струја, вода, парно, многу често се случува да имаат и насобран долг од затезна камата. Првиот ден од доцнењето на кредитот пак, банкарите освен редовна годишна им наплатуваат и законска затезна камата.

 

Од 11,75% казната ќе се намали на 11,25% на годишно ниво. Мало намалување има и на казнената камата на заостанатите долгови на фирмите.

 

Од банките велат дека се подготвени за пониски казнени камати. Тие ги следат промените на рефернтната стапка која што која е основа за пресметка на казнената камата. НБРМ последен пат ја намали на 3,25%.

 

Пресметките за висината на казнената камата се прават два пати годишно. НБРМ има обврска да ја објави референтната каматна стапка за пресметка на казнената каматна стапка на почетокот на секое полугодие.

 

За кредитите во девизи важат други правила, а висината се одредува со висината на едномесечна стапка еурибор зголемена за 10%.

Криптовалути

ММФ бара укинување на биткоинот како законско средство за плаќање во Ел Салвадор

Објавено

на

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) го повика ЕЛ Салвадор да ја поништи одлуката биткоинот да стане легално сретство за плаќање. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во среда (26 јануари) започнува исплатата на јануарските пензии

Објавено

на

Владата на четвртата седница ја разгледа и усвои Информацијата за исплата на пензии за јануари 2022 година и го задолжи Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 25 јануари 2022 година. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Централната банка на Русија со предлог целосно да се забрани издавање и употреба на криптовалути

Објавено

на

Централната банка на Русија предложи целосна забрана за издавање, „рударење“ и тргување со криптовалути во Русија, пренесува руски „Комерсант“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно