Connect with us

Домашни банки

Граѓаните и фирмите и веруваат на Комерцијална Банка Скопје

Објавено

на

Граѓаните и фирмите чуваат 1,5 милијарди евра во Комерцијална банка што значи дека имаат голема доверба кон банката.

Вкупните депозити (депозити на комитенти и депозити на банки) достигнаа износ од 92,7 милијарди денари (околу 1,5 милијарди евра) и бележат зголемување од 1,1%, соопшти банката преку Македонската берза,

Вкупната актива на Комерцијална банка на 30.06.2018 година достигна износ од 106,8 милијарди денари и во однос на декември 2017 година бележи зголемување од 1,9%. Зголемувањето на вкупната актива во најголем дел се должи на зголемување на паричните средства и парични еквиваленти. Планот е остварен со 100,2%.

Обврските по кредити достигнаа износ од милијарда денари и се намалени во однос на декември 2017 година како резултат на отплатени доспеани рати од кредитните линии. Планот е остварен со 99%.

Акционерскиот капитал и резервите на Банката со состојба 30.06.2018 година достигнаа износ од 11,9 милијарди денари и бележат зголемување од 8,1% како резултат на распределба на дел од остварената добивка за 2017 година во резерви согласно донесената одлука за распределба на добивката на 04.04.2018 година на одржаното Годишно Собрание на Банката. Планот е реализиран со 101,8%

Домашни банки

ЕБОР: Во Македонија има многу банки, а пазарот е мал

Објавено

на

Во Македонија има многу банки а пазарот е мал. Во најновиот извештај за за транзицијата 2018-2019, ЕБОР сугерира конослидација на банкарскиот сектор и развивање на капацитетите за обновлива енергија. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Комерцијална банка најуспешна во тргување на девизните пазари

Објавено

на

Светскиот магазин Global Finance, со седиште во Њујорк, САД,  на Комерцијална банка АД Скопје ѝ ја додели наградата „Најдобар FX Провајдер за Република Македонија (Најдобар давател на услуги од областа на девизните пазари во Македонија за 2019 година)“. Ова е петто  по ред  признание за најуспешно работење на Комерцијална Банка АД Скопје во доменот на тргување со финансиски инструменти во Република Македонија,  доделено од Global Finance. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Капитал банка ја прошири својата мрежа на експозитури во Кисела Вода, Скопје

Објавено

на

Капитал банка АД Скопје продолжи со проширување на својата мрежа на експозитури на територијата на град Скопје, водена од својата мисија за градење на доверба, сигурност и посветеност кон клиентите, нудејќи им највисок стандард на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange