Connect with us

Електронско банкарство

Граѓаните да внимаваат при нарачување на Facebook – предупредуваат од ДПИ

Објавено

на

Државен Пазарен Инспекторат на Република Македонија се стреми да ги следи трендовите, па така благодарение на соработката со Проектот на УСАИД за модернизација на инспекциските служби се одржа обука на тема ″Инспекцискиот надзор во е-трговија во Република Македонија″. Инспекторите имаа прилика да слушнат повеќе за е-трговијата,  нејзиниот раст, развој но и предизвиците кои ги носи истата за нив како институција. Во изминатиот период од Државниот пазарен инспекторат велат дека се во пораст пријавите од измамени граѓани кои извршиле купување преку интернет, особено преку социјалните мрежи од нерегистрирани трговци за најразлични производи или услуги. Она што го добиваат не соодејствува со она што го нарачале а кога неможат да си ги остварат правата се обраќаат до Државниот пазарен инспекторат за помош.

Апелираме граѓаните да внимаваат од каде нарачуваат и да ги проверуваат и веб (интернет) страните на тие Facebook страни од кои нарачуваат. Се почести се претставките од оваа природа кога измамените купувачи потоа неможат да стапат во контакт со продавачот и да го вратат или заменат производот. Дополнително кога вршат нарачки од меѓународни веб продавници треба да се свесни дека Државниот пазарен инспекторат нема надлежност над други меѓународни пазари надвор од територијата на Република Македонија за да може да презема понатаму мерки за решавање на таквите претставки” – велат од Државен Пазарен Инспекторат на Република Македонија.

Он-лајн купувањето е во пораст во земјава, се повеќе граѓаните се охрабруваат да купат он-лајн и да ги искористат придобивките од истото, зголемениот избор и можности, подобри цени и удобност во купување 24/7. Но во исто време треба да бидат внимателни во изборот од каде ќе купат. Во Македонија има околу 500 регистрирани активни е-трговци и се очекува значително зголемување на овој број, а со тоа и зголемување на понудата од домашните компании.

Мило ми е што е-трговијата е ставена во фокус и во Државниот пазарен инспекторат.  Една од главните темите на оваа обука беше токму справувањето, превенција и намалување на сива економија во е-трговија, која им пречи на сите регистрирани  е-трговци кои ги почитуваат регулативите, но и на самиот економски ситстем и буџетот на Република Македонија. Дополнително мило ми е што имавме прилика отворено да дискутираме со инспекциската служба во инспексторатот за моменталната регулатива за е-трговија, и што има слух и отвореност за промени и соработка со реалниот секторот.” – вели Д-р. Нина Ангеловска, претседател на Асоцијацијата за е-трговија – предавач на обуката.

На тема откривање и превенција на нелегална електронска трговија, зборуваше и претставник од Министертво за внатрешни работи, Секторот за криминал и дигитална форензика кои истакнаа дека се отворени за соработка како со Државниот пазарен инспекторат како државен орган со надлежност за контрола над домашниот трговски пазар и внатрешна трговија во Република Македонија, но и со реланиот сектор и граѓаните.

Електронско банкарство

Стопанска банка АД Скопје ја исфрла од употреба Windows mobile верзијата на мобилната апликација

Објавено

на

Стопанска банка АД Скопје ги исвестува своите клиенти корисници на мобилната апликација, дека поради значајно намалениот број на корисници на Windows Mobile уреди на пазарот, но и глобално, од 01.03.2019 m-banking апликацијата на Стопанска банка ќе престане да биде достапна за преземање од Windows Mobile Store.

Бесплатната m-banking апликација останува достапна за iOS и Android мобилни уреди и Банката ќе продолжи да инвестира во развој и унапредување на услугите достапни преку истата.

Продолжи со читање

Домашни банки

Нови функционалности во Интернет банката за правни лица на Комерцијална банка

Објавено

на

Комерцијална банка АД Скопје на своите корисници на Интернет банка им овозможи нова опција, а тоа е дека почнувајќи од 01.04.2019 година, Банката ќе ги доставува изводите за тековната сметка во странска валута за правни лица резиденти, придружните обрасци 743 и 1450 и МТ 103 SWIFT пораките, единствено преку Интернет банката за правни лица во делот на Девизен платен промет.

Новите функционалности во Интернет банката за правни лица се достапни бесплатно за сите клиенти кои имаат пристап, без потреба од поседување на токен, и истите нудат повеќе предности во Вашето работење: поголема сигурност, безбедност,  брзина и ефикасност.

Продолжи со читање

Електронско банкарство

Царинските процедури достапни преку курсеви за електронско учење

Објавено

на

Следејќи ги трендовите на Европска Унија за дигитализација на секој аспект од царинското работење, Царинската управа денес ги промовираше курсевите за електронско учење преведени и прилагодени на македонски јазик.  (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange