Connect with us

Форекс

Големите американски залихи ја намалија цената на нафтата

Објавено

на

Цените на нафтата на меѓународниоте пазари се под 86 долари притиснати од неочекувано силниот раст на залихите во САД и нерамномерното опоравување од падмијата на Ковид-19, што сега шират сомнежи дека сегашните цени се неодржливи.

На Лондонската берза цената на барел беше за 88 центи пониска – 85,52 долара додека на американските пазари се тргуваше за цена пониска за 95 центи – 83,70 долари. Цените пораснаа во последните денови поради зголемената побарувачка генерирана од транзицијата на производителите на електрична енергија по поскапувањето на јагленот и гасот кон поевтин мазут и дизел.

Водечките производители, пак, инсистираат на скромно зголемување на понудата во ноември, за само 400.000 барели дневно.

Трговците денеска се фокусираа на извештајот на Американскиот институт за нафта, според кој залихите на сурова нафта во САД минатата недела пораснале за 2,3 милиони барели, тврдат пазарни извори. Аналитичарите очекуваа поскромен раст. Пораснаа и залихите на бензин, за 500.000 барели, а залихите на деривати, за милион барели, пркосејќи на очекувањата на аналитичарите кои го најавија нивниот пад.

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во март?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.03.-31.03.2023 година вкупниот промет изнесува 496.838.797 денари и бележи енормен пораст од 124,40% во однос на претходниот месец февруари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Руската рубља ја губи вредноста – падна на 11-месечен минимум во однос на доларот

Објавено

на

Руската рубља падна на најниско ниво во последните 11 месеци во однос на американскиот долар и еврото. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Проширување на котација на државни обврзници во вредност од 2,1 милијарди денари

Објавено

на

Македонска берза АД Скопје ја известува јавноста дека согласно Барањето бр.15-2790/1 од 29.03.2023 година и Барањето бр.15-2160/1 од 08.03.2023 година од страна на Министерството за финансии на Република Северна Македонија за котација на државни обврзници, почнувајќи од денес (04.04.2023 година) на Официјалниот пазар на подсегментот Берзанска котација ќе бидат примени на котација државните обврзници со следните карактеристики: (more…)

Продолжи со читање

Популарно