Connect with us

Странски банки

Годишно собрание на ЕБРД од 28 јуни до 2 јули

Објавено

на

Министри и водечки претставници на земјите каде што е активна Европската банка за обнова и развој (ЕБРД) ќе се сретнат следната недела на Годишното собрание на оваа меѓународна инвестициско-кредитна институција со цел да донесат клучни одлуки за подобрување на животната средина и подобрување на економиите.

Годишниот состанок и деловниот форум на Банката ќе се одржи од 28 јуни до 2 јули, во време кога се одбележува 30-годишен јубилеј на оваа институција, формирана по падот на Берлинскиот ѕид. Од 1991 година, ЕБРД инвестираше 150 милијарди евра за поддршка на процесите на транзиција на 38 земји во кои е активна, на нивниот пат кон одржлива пазарна економија.

ЕБРД најавува дека Банката ќе се префрли од минатогодишната програма за итен одговор на пандемијата со Ковид-19 кон повторно давање долгорочна помош на земјите.

Гувернерите на Банката, претставници на секоја од 71 земја-акционер (покрај ЕУ и Европската инвестициска банка), ќе разговараат за следните чекори за закрепнување од корона кризата, а ЕБРД ќе даде подетални предлози во останатиот период од 2021 година.

Минатата година ЕБРД издвои 11 милијарди евра за закрепнување на економиите во регионот од последиците на Ковид-19.

Странски банки

Новата анкета на ЕИБ покажува позитивен развој на настаните во банкарското кредитирање во Централна, Источна и Југоисточна Европа

Објавено

на

Европската инвестициска банка (ЕИБ) го објави есенското издание за 2021 година на својата анкета за банкарското кредитирањево ЦИЈИЕ. Извештајот ги истражува стратегиите на меѓународните банки активни во Централна, Источна и Југоисточна Европа (ЦИЈИЕ) и пазарните услови како што ги оценуваат банките кои работат таму. Извештајот обезбедува анализа и споредба на ниво на регион и на ниво на поединечни земји. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕИБ: Позитивни движења во банкарското кредитирање

Објавено

на

Во Централна, Источна и Југоисточна Европа побарувачката за кредити е зголемена и пристапот до кредити е олеснет, но подобрувањата првенствено се однесуваат на физички лица, а не на стопанството, покажува новата студија на Европската инвестициска банка. Истражувањето укажува на позитивни трендови во банкарското кредитирање во Централна, Источна и Југоисточна Европа Во последните шест месеци состојбата кај проблематичните кредити е подобрена, но не се очекува ваквото подобрување да продолжи и во наредните шест месеци, што укажува на одредена неизвесност. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ: Наскоро ќе заврши силниот раст на цените во еврозоната

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) верува дека инфлацијата го достигнала врвот во ноември, што значи дека би било прерано да се зголемат каматните стапки бидејќи растот на цените веројатно постепено ќе забави следната година, рече членката на одборот Изабел Шнабел. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно