Connect with us

Останато

Глобалниот сектор за забава ќе изгуби 160 милијарди долари поради корона кризата

Објавено

на

Според податоците на компанијата „Ampere Analysis“, што се занимава со анализа на пазарот, глобалниот сектор за забава ќе изгуби раст од 160 милијарди долари (146 милијарди евра) во наредните пет години, како резултат на кризата предизвикана од пандемијата Ковид-19.

Иако најголемото влијание ќе се почувствува во текот на оваа и следната година, растот ќе се намалува секоја година во текот на петгодишниот прогнозен период, наведува „Ampere Analysis” во анализата објавена на нивната веб-страница.

Иако огромното мнозинство во секторот за забавна индустрија ќе ги почувствува негативните ефекти од пандемијата, „Ampere Analysis” ги идентификува најголемите губитници.

„Рекламирањето е најтешко погодено, како на краток рок така и воопшто, но анализите на секторот за забава покажуваат дека области како што е театарот се пропорционално посериозно погодени”, наведува компанијата.

Меѓусебната поврзаност на дел од секторите во индустријата за забава значи дека ефектите во другите сектори нема да бидат целосно загрозени во текот на следните неколку години.

Останато

ТРИФУН КОСТОВСКИ: Имавме потенцијален инвеститор што сакаше да ја преземе банката, но Народна банка не дозволи…

Објавено

на

На денешната прес конференција бизнисменот Трифун Костовски со неговиот син Коста ја обвинија Народната банка и потесното раководство на Управниот одбор на банката за нејзиното пропаѓање. (more…)

Продолжи со читање

Останато

УЈП: Корисниците на МОЈДДВ кои имаат трансакциска сметка на Еуростандард банка да извршат промена

Објавено

на

Управата за јавни приходи апелира до граѓаните кои во апликацијата МојДДВ имаат внесено трансакциска сметка од Еуростандард Банка, да извршат промена со внесување на валидна трансaкциска сметка, со цел исплата на средства од поврат на ДДВ за физички лица.  (more…)

Продолжи со читање

Останато

Рустеми: „АД Пошта” ја стопираше услугата платен промет, откако ѝ е одземена дозволата на Еуростандард банка

Објавено

на

Генералниот директор на АД Пошта Северна Македонија, Ејуп Рустеми на прес-конференција одржана по повод одземањето на дозволата за работа на Еуростандард банка АД Скопје со која Македонската пошта имаше договор за извршување на услугата платен промет, изјави дека платниот промет што се врши преку АД Пошта Северна Македонија е стопиран и ќе се активира кога ќе биде потпишан договор со друга банка во законска процедура. (more…)

Продолжи со читање

Популарно