Connect with us

Лични финансии

ГЛОБАЛНА НЕДЕЛА НА ПАРИТЕ: Ковани пари во оптек

Објавено

на

Македонскиот денар (МКД) е национална валута на Република Македонија пуштена во оптек на 27 април 1992 година. Централната банка на државата – Народната банка на Република Македонија – е единствената институција којашто го издава денарот.

Македонските денари се емитувани во форма на банкноти, монети и ковани пари за колекционерски цели.

КОВАНИ ПАРИ (МОНЕТИ) ВО ОПТЕК

Кованите пари со пониска апоенска вредност од 1, 2 и 5 денари (издание 1993 година) се изработени од легура од бакар (80%), цинк (17%) и никел (3%). Монетата од 1 денар, издание 2016 година е изработена од легура чиешто јадро во основата е изработено од челик обложено со двослојна легура составена од бакар и месинг.

Повисоките апоени од 10 денари и 50 денари се воведени во оптек во 2008 година. Монетите од 10 денари се изработени од легура од бакар (70%), цинк (18%) и никел (12%), а од 50 денари – бакар (62%), цинк (20%) и никел (18%).

Апоените од 1, 2 и 5 денари се пожолти, а апоените од 10 и 50 денари се побели, бидејќи содржат повеќе никел, а помалку бакар.

50 ДЕНАРИ

Издание 2008

Дијам. 26,5 мм; Теж. 7,7 г

Метал: Cu62Ni18Zn20

Во оптек од 15.11.2008

Аверс

50 ДЕНАРИ во долното централно поле. Стилизиран хоризонт со сонце од 16 краци.

Реверс

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, циркуларно; 2008 во долното централно поле. Гравиран лик на Архангел Гаврил – фреска од црквата Св. Ѓорѓи во Курбиново – XII век, детал кој е земен од книжните пари од 50 денари.

10 ДЕНАРИ

Издание 2008

Диjам. 24,5 мм;Теж. 6,6 г

Метал: Cu70Ni12Zn18

Во оптек од 15.11.2008

Аверс

10 ДЕНАРИ во долното централно поле. Стилизиран хоризонт со сонце од 16 краци.

Реверс

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, циркуларно; 2008 во долното централно поле. Гравиран Паун – мозаик од Стоби – VI век, детал кој е земен од книжните пари од 10 денари.

5 ДЕНАРИ

Издание 1993

Диjам. 27,5 мм;Теж. 7,20 г

Метал: Cu80Ni3Zn17

Во оптек од 10.05.1993

Аверс

5 ДЕНАРИ во долното централно поле

Стилизиран хоризонт со сонце од 16 краци.

Реверс

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, циркуларно;

1993 во долното централно поле.

Претстава на планински рис (Felis Lyinx).

2 ДЕНАРИ

Издание 1993

Диjам. 25,5 мм;Теж. 6,20 г

Метал: Cu80Ni3Zn17

Во оптек од 10.05.1993

Аверс

2 ДЕНАРИ во долното централно поле

Стилизиран хоризонт со сонце од 16 краци.

Реверс

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, циркуларно;

1993 во долното централно поле.

Претстава на охридска пастрмка (Salmo Letnica).

1 ДЕНАР

Издание 1993
Диjам. 23,8 мм; Теж. 5,10 г
Метал: Cu80Ni3Zn17
Во оптек од 10.05.1993

Аверс

1 ДЕНАР во долното централно поле

Стилизиран хоризонт со сонце од 16 краци.

Реверс

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, циркуларно;

1993 во долното централно поле.

Претстава на шарпланински пес.

1 ДЕНАР

Издание 2016
Диjам. 23,8 мм; Теж. 5,10 г
Челично јадро обложено со бакар и месинг
Во оптек од 15.07.2016

Аверс

1 ДЕНАР во долното централно поле

Стилизиран хоризонт со сонце од 16 краци.

Реверс

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, циркуларно;

2016 во долното централно поле.

Претстава на шарпланински пес.

Лични финансии

ГЛОБАЛНА НЕДЕЛА НА ПАРИТЕ: ШТО СЕ ПАРИТЕ И КАКО НАСТАНАЛЕ?

Објавено

на

Од најраните времиња парите се препознаени како стока употребувана како средство за размена или плаќање на сите видови стоки и услуги. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Започнува Глобалната недела на парите 2022: „Градете ја својата иднина, користете ги парите паметно“

Објавено

на

Координациското тело на финансиските регулатори за финансиска едукација и финансиска инклузија, во соработка со асоцијациите и институциите од приватниот и граѓанскиот сектор коишто се активни во доменот на финансиската едукација, десетта година по ред ја одбележуваат Глобалната недела на парите од 21 до 27 март 2022 година. (more…)

Продолжи со читање

Депозити

Пет придобивки од штедењето во банка

Објавено

на

Кога се мисли на инвестирање, најчесто станува збор за акции, недвижен имот, или пак странски валути. Сите овие инвестиции нудат одреден долгорочен поврат на средствата, но и одреден степен на ризик, утврдени минимални износи како почетна инвестиција и одредена расположливост на вложените средства. Па, зошто тогаш не размислите да ги инвестирате во производ што има минимален ризик, безбеден е и преку него имате брз и лесен пристап до вашите средства? (more…)

Продолжи со читање


Популарно