Connect with us

Анализи

Германците штедат повеќе од Британците, но не инвестираат

Објавено

на

Германија, заедно со Италија, во Европа е една од државите со најмногу банки. Постојат речиси илјада кооперативни банки, многу од нив со само една или две гранки. Контрастот со Велика Британија, каде што големите пет банки се сите во сопственост на акционерите и контролираат четири петтини од пазарот на тековната сметка, не може да биде поголем. Таквата фрагментација е рецепт за високи трошоци и неефикасност, а сега има дополнителен проблем: монетарната политика на Европската централна банка.

Штедните банки собраа повеќе депозити, а потоа можеа да ги позајмат средства во форма на кредити. Но, од 2014 година, тие мораа да платат вишок пари на ЕЦБ. Бидејќи германските штедачи нема да ги наплаќаат каматите за своите заштеди, банките почнаа да наметнуваат надоместоци за месечна сметка, додека ги намалуваат каматните стапки на неуредни нивоа. Скандално ниското ниво на каматните стапки е редовна тема за уредниците на весниците. Во меѓувреме, инзвонредните започнувања на финтек, како што се Саведо и Зинсбаустеин, им помагаат на Германците да отвораат сметки во странство, каде стапките се поповолни.

Германците се далеку помалку веројатни од Британците да инвестираат во две класи на имот, што го направија брилијантно од квантитативно олеснување: акции и имот. Оние што поседуваат сопствени домови обично се фиксираат при отплата на хипотеката колку што е можно поскоро, а не со користење на станбен капитал за да се движат по скалилата. Најголем дел од имотите за изнајмување се во сопственост на компании – најголем дел од нив, како што е Воновиа,која е меѓу 30-те најголеми компании во Германија, а не од поединечни аматерски сопственици.

И додека Британија почна да продава државни претпријатија во 80-тите години, на почетокот од пазарот од две децении, главната приватизација на Германија не се случи до крајот на 1990-тите. Третата и најголема продажба на акции во Дојче Телеком се одржа во 2000 година на 66,50 евра по акција и предизвика голема возбуда.

Британците се подобри инвеститори. Тие преземаат ризици, тие се на некој начин подобро диверзифицирани, и тие повеќе ja ценат потребата да инвестираат. Спротивно на тоа, Германците премногу се задржуваат  на готовина и штедење, а кога инвестираат, тоа обично е во производи со ниски или средни цени, производи со сиромашна вредност. Германските примања се меѓу највисоките во Европа, но средното нето богатство на домаќинствата е, всушност, малку пониско од онаа на Грција, според податоците на Европската централна банка.

Во некои погледи, не треба да биде изненадување што Германците само “трупаат пари на нивните сметки„, односно штедат за тешки денови. Има многу помала потреба за нив да штедат за трите големи финансиски настани што Британците мора да ги планираат: да стекнат диплома, да добијат дом и да добијат пензија.

Анализи

Петте најголеми банки поседуваат 81,3% од вкупната банкарска актива, ќе успеат ли помалите банки да конкурираат во иднина?

Објавено

на

Банкарскиот сектор во Македонија се окрупнува во последните две години, кога во 2020 година згасна Еуростандард Банка АД Скопје, додека во 2021 година Охридска банка АД Скопје се припои кон Шпаркасе Банка. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Виза со најголем број на платежни картички, вкупно 31.566 картички се дигитализирани преку мобилен телефон или паметен уред

Објавено

на

Согласно најновите објавени податоци за издадени платежни картички заклучно со 30.09.2021 година од страна на Народната банка, можеме да заклучиме дека продолжува трендот на издавање и користење на бесконтактни картички и нивна дигитализација, односно користење за плаќање преку мобилен телефон, паметен часовник или други паметни уреди.  (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Кои се петте најпрофитабилни македонски компании заклучно со третиот квартал од 2021 година!?

Објавено

на

Македонскиот приватен сектор полека, но сигурно се опоравува од пандемијата на коронавирусот, а доказ за тоа е профитабилноста на компаниите. Заклучно со третиот квартал од годинава, македонските компании ја зголемиле добивката за 52,30 проценти во однос на истиот период од претходната година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно