Connect with us

Странски банки

Германските банки создаваат гигант вреден 260 милијарди евра!?

Објавено

на

Планот за формирање на централна институција за сите 384 германски штедилници доби нов мотив од неколку друштва за управување со фондови „Landesbank“ и „Дека“, со што би создале гигант вреден 260 милијарди евра.

Во вторникот, највисоките претставници од најголемите 12 регионални здруженија на штедилници „Дека“ и “Landesbank Hessen-Thüringen” (Helaba) побараа дискусии „за да се создаде поголема соработка и вмрежување“, објавиле германските медиуми.

Оваа одлука следи по иницијативата на претседателот на DSGV, Хелмут Шлевајс кој ја извршуваше целта за формирање на „Дека“, банката за недвижности „ Berlin Hyp“ и големите Landes банки како LBBW, BayernLB, Nord LB и Helaba водечка институција за сите штедилници.

Спојувањето на двете банки со седиште во Франкфурт, „Дека“ и “Хелаба” би бил првиот чекор. Меѓутоа, не е јасно дали може да се надмине претходниот отпор кон планот на Шлевајс.

Sparkassenverband Baden-Württemberg, кој поседува 16,1%  од Sparkassenfondsgesellschaft Deka, веќе ги блокирал неколку пати обидите за спојување со “Хелаба”.

Постојат две главни причини за тоа: Штедилницата Baden-Württemberga не сака да ги зајакне конкурентите со својата Landesbank LBBW и не сака да го змаени својот влог во прилично профитабилната „Дека“ за компанија од банкарските фондови која е изложена на неповолностите од негативните каматни стапки по спојувањето.

Странски банки

Стимулациите на ЕЦБ веројатно ќе имаат незначително влијание врз економијата

Објавено

на

Најновиот пакет мерки на Европската централна банка (ЕЦБ) ќе има мал ефект врз економијата на еврозоната која е уништена од коронавирусот, според анкетата на „Reuters“, која ги намали за половина изгледите за раст во првиот квартал. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Банките во Србија и годинава нема да исплаќаат дивиденда, како ќе постапат домашните банки?

Објавено

на

Банките кои работат во соседна Србија нема да можат да им исплатат дивиденда на своите акционери ниту оваа година, бидејќи важноста на Договорот склучен од НБС и комерцијалните банки минатата година е продолжена со цел да се зачува стабилноста на финансискиот систем во пандемијата, објасни централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Арчибалд Кремсер, членот на УО на НЛБ: Сигурни сме дека ќе бидеме водечка банкарска групација во регионот

Објавено

на

Неодамна назначениот Управен одбор на Комерцијална банка а.д. Белград се состана на 5 јануари на својата прва седница откако НЛБ д.д. успешно го комплетираше преземањето на Комерцијална банка на 30-ти декември 2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно