Connect with us

Останато

Германија остана без резерви во федералниот буџет!?

Објавено

на

Сојузната влада на Германија го достигна лимитот на својот фискален капацитет поради интервенцијата во пандемијата на Ковид-19, влијанието на војната во Украина и климатскиот фонд, изјави министерот за финансии, Кристијан Линднер, пренесува „Reuters“.

„Нема резерви во федералниот буџет за 2022 година“, изјави Линднер.

Линднер посочи дека на граѓаните не треба да им се обезбедува дополнителна финансиска поддршка пред есента за да се ублажи влијанието на драстично зголемената инфлација.

„Советувам мерките што се веќе преземени да бидат ослободени за да можат да дејствуваат“, посочи германскиот министер.

Во март, владата објави пакет од 16 милијарди евра за да им помогне на потрошувачите да се справат со зголемените цени на енергијата и да ја намалат зависноста од рускиот гас.

Буџетите на Германија обично не ја надминуваат границата на дефицитот од 0,35 проценти од бруто домашниот производ.

Таканаречената „должничка кочница“ е суспендирана од почетокот на 2020 година, а владата планира да ја врати во 2023 година.

Останато

Што научивме од овогодишната конференција за е-трговија?

Објавено

на

Во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ, на 11-ти ноември се одржа Петтата конференција за е-трговија, на тема “E-commerce. Accelerate!”, на која присуствуваа над 470 лица со физичко присуство, а истата ја следеа и преку 130 лица со онлајн присуство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Невработеноста во еврозоната на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти

Објавено

на

Невработеноста во еврозоната падна на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти во октомври, покажуваат бројките што ги објави „Евростат“, статистичката агенција на ЕУ. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Просечната плата во октомври во Црна Гора изнесувала 720 евра

Објавено

на

Просечната плата без даноци и придонеси во Црна Гора во октомври, според податоците на Управата за статистика (Монстат), изнесувала 720 евра и е за 0,3 проценти повисока од септември. (more…)

Продолжи со читање

Популарно