Connect with us

Останато

Германија го казни Фолксваген 1,2 милијарди долари

Објавено

на

Во Германија, паричната казна од 1,2 милијарди долари беше наметната за Фолксваген поради грешка во дизел моторот. Јавните обвинители и компанија во средата разговараа за скандалот, надевајќи се дека стават точка на скандалот што ја потресе компанијата и ја намали продажбата на дизел моторите.

“Ова е една од највисоките казни што некогаш ја добила една компанија во Германија”, се вели во соопштението на обвинителот.

Во Фолксваген (VLKAI) тие рекоа дека ја прифатиле казната, која се однесувала на несоодветен надзор во одделот за развој на погонски системи – мотори и системи за пренос.

Обвинителот заклучи дека пропустите доведоа до продажба на 10,7 милиони возила на потрошувачите во САД, Канада и во светот со неодобрена софтверска функција од средината на 2007 до 2015 година

– Фолксваген ја прифати казната и нема да поднесе жалба против тоа. Компанијата со фактот што ја признава својата одговорност за дизелската криза, смета дека ова е уште еден голем чекор кон надминување на проблемот, додаде обвинителот во официјалната изјава.

 

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange