Connect with us

Останато

Генерација Z и банкарскиот сектор

Објавено

на

Генерација Z се сите личности родени од 1995 година до 2012 година. Повеќето од нив, се полнолетни граѓани и можат самостојно да носат одлуки за своите финансии. Особено ова е изразено во САД, каде што младите луѓе легално можат да работат од својата 16та година.

Но, банкарскиот сектор често знае да ги избегнува, едноставно затоа што тие не се најпрофатабилните корисници. Меѓутоа, овие генерации се тие кои ќе направат многу промени во иднината, особено ако зборуваме за начинот на работење на бизнисите.

Практично секој во генeрација Z користи социјални медиуми барем еднаш во денот. Тие се подготвени да добијат финансиски услуги од технолошка компанија, односно финансиски инстутиции кои ги следат технолошките трендови. Тие прифаќаат алтернативни начини на плаќање, како услуги од лице-в-лице (P2P).

Но, постојат и други, повеќе изненадувачки наоди. За разлика од нивните милениумски претходници, генерацијат Z се штедачи. Овие генарации не сакаат да ги повторуваат грешките направени од претходните генерации – на пример, оптоварувајќи се со големи студентски кредити.

Многу од нив веќе имаат сметка во банка или кредитна картичка, или на свое име или како заедничка сметка со нивните родители. Тие, исто така, имаат тенденција да користат само една примарна финансиска институција (ПФИ), а повеќето својата доверба ја даваат на најголемите банки во сопствената држава.

Ако гледаме од страна на финансиските институции, оваа генерација зафаќа дури 25% од целата потрошувачка во светот. Оваа бројка се очекува драстично да порасне до 2020 година.

Неколку клучни факти кои мора да ги знае секој бизнис за оваа генерација се:

  • Тие ја сакаат технологијата;
  • Работите сакаат да ги извршуваат поефективно;
  • Не смеете да им одземете премногу време за користење на вашата услуга/производ;
  • Тие ги контролираат промените и случувањата околу нив;
  • Имаат свој начин на комуникацика и
  • Секогаш сакаат да се информирани за настаните.

Наједноставно кажано, за да ги привлечети овие генерација овозможете им едноставност за сите финансиски услуги кои ги нудите, следете ја технологијата (Android и iOS апликации се најмалку што можете да направите за нив), давајте им информации на време и разберете дека трпението за поправање на грешки од страна на бизнисите не им е јака страна, односно не се плашат да мигрираат кај вашиот конкурент.

Останато

Договорот на ОПЕК ја дига цената на нафтата

Објавено

на

Цената на нафтата на светскиот пазар драматично се зголеми по веста дека ОПЕК во Виена одлучи да го зголеми производството на стратешки суровини во количини многу под претходниот најава на Саудиска Арабија, како и од очекувањата на берзата. Барел се зголемува за 3% по веста дека картелот го зголемува производството на нафта за само 600.000 барели дневно.

Брент Северно-атлантската нафта (“Brent”) порасна за 2,29 долари односно на 75,34 долари (3,1 %) пред да падне на 74,60 долари. Нафтеното барел во Тексас се зголеми за 1,90 долари – на 67,44 долари. Порастот на цените се должеше на вознемиреноста на берзата што, како резултат на растот на побарувачката и закрепнувањето на економијата, годинава може да резултира со дефицит на нафта на светскиот пазар, поради одлуката на ОПЕК да ги зголеми испораките за само 0,5%.

Русија, лидерот на сојузот на 11 петрохемиски производи кои се дел од ОПЕК на крајот од 2016 година, постигнаа историски договор за заедничко “вртење на славините„до крајот на 2018 година, се заложија за зголемување од околу 1,5 милиони барели дневно пред состанокот во Виена.

Продолжи со читање

Останато

19.000$ изедени од стаорец

Објавено

на

Сеуште не е утврдено дали еден или или повеќе злосторници го извршиле кривичното дело, но во североисточна Индија забележан е интересен случај. Имено, банкомат бил “изеден„ од стаорец во вредност од 19.000 долари.

Кога полицијата заедно со претставниците на банката дошле на местото на настанот, еден од “злосторниците„ бил пронајден во банкоматот заедно со изедените банкноти. Наводно стаорецот влегол во банкоматот преку дупка за кабли.

Денес, во индискиот град Тинсукиа, официјално започнува истрага за немилиот настан.

Продолжи со читање

Останато

Економијата на Полска

Објавено

на

Полската економска слобода е 68,5, што ја прави 45-то најслободна во според индексирањето за 2018 година. Неговиот вкупен резултат се зголеми за 0,2 поени, со подобрена фискална стабилност и слобода на трудот, што го надмина падот на владиниот интегритет. Полска е рангирана на 21 место меѓу 44 земји во регионот на Европа, а нејзиниот вкупен резултат е под регионалниот просек, но над светскиот просек.

Приоритизацијата на трошоците за социјална помош ги поттикна инвеститорите да ги намалат проекциите за економски раст во Полска за следните неколку години. Минатите структурни реформи, како што се трговската либерализација, ниските корпоративни даноци и пријателското регулаторно опкружување, ја олеснија транзицијата кон пазарно ориентирана економија. Преостанатите системски предизвици вклучуваат недостатоци во патната и железничката инфраструктура, строгите работни односи, слабиот комерцијален судски систем, владината бирократија и оптоварениот даночен систем за претприемачи. Исто така, потребни се реформи за да се поткрепи независноста на судството и да се намалат можностите за корупција.

Трговијата е исклучително важна за полската економија; комбинираната вредност на извозот и увозот изнесува 101% од БДП. Просечната применлива тарифа изнесува 1,6%. Општо земено, владините политики нема значително да влијаат на странските инвестиции.

Зголемениот банкарски сектор стана поконкурентен, а пазарите на капитал се прошируваат. Најпознати банки се: УниКредит, Сантандер и ИНГ Груп.

 

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange