Connect with us

Компании

ВФП ФОНД МЕНАЏМЕНТ АД СКОПЈЕ ЈА ПРОШИРУВА ДЕЈНОСТА – доби лиценца за основање на Друштво за управување со доброволни пензиски фондови

Објавено

на

На ден 31.05.2022 Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување – МАПАС издаде дозвола број 4 за основање на друштво за управување со пензиски фондови на Друштво за управување соотворени и затворени инвестициски фондови ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје. Заедно со дозволата, МАПАС издаде и условно одобрение број 04-02 за управување со доброволен пензиски фонд.

Со добивањето на лиценцата, Друштвото дополнително ќе допринесе за поголема конкурентност и развој на пензискиот систем, како и повеќе можности за избор во интерес на членовите на пензиските фондови.

Проширувањето на дејноста на работа на ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје е доказ за  исклучителната посветеност за развој на македонскиот пазар и сериозните намери долгорочно да продолжи со градење на успешната приказна во финансискиот свет.

Заклучно со 31.05.2022, ВФП Фонд Менаџмент има вкупно 93 милиони евра под управување, 6.200 инвеститори во фондовите, 33% пазарно учество, а ВФП Премиум Инвест е најголемиот акциски фонд во Македонија со преку 38 милиони евра под управување.

ВФП Фонд менаџмент веќе седум и пол години е етаблиран на пазарот. Друштвото управува со 93 милиони евра и е најголем акциски фонд со 38 милиони евра. Сметавме дека имаме доволно инфраструктурен и кадровски потенцијал и затоа се одлучивме да се развиваме во доброволните пензиски фондови. Во Македонија има сериозен потенцијал граѓаните да вложуваат во доброволните пензиски фондови што ќе им овозможи дополнителен пензиски приход. Како што растат платите ќе може граѓаните да одвојуваат и за приватни пензии, а и фирмите кои сакаат да покажат лојалност кон вработените бидејќи како што гледаме се потешко се наоѓа соодветен работник, ќе може да им уплаќаат во доброволен пензиски фонд, вели главниот извршен директор на ВФП Фонд Менаџмент, Петар Андреевски.

Компании

Оглас за вработување во ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје

Објавено

на

Друштво за управување со отворени и затворени инвестициски фондови, дел од групацијата за финансиско советување WVP Group од Грац, Австрија, е лидер на пазарот во Македонија по средства под управување (90+ милиони евра) и повеќе од 6.700 инвеститори во инвестициските фондови и услугата управување со средства на индивидуални клиенти (Wealth Management). ВФП Фонд Менаџмент е прво друштво за управување со отворени и затворени инвестициски фондови кое од оваа година влегува и во бизнисот со управување со доброволни пензиски фондови преку регистрирање на четвртиот доброволен пензиски фонд на пазарот, ВФП отворен доброволен пензиски фонд – Скопје.

(more…)

Продолжи со читање

Компании

Промени во Надзорниот одбор на КБ Прво пензиско друштво АД Скопје

Објавено

на

КБ Прво пензиско друштво АД Скопје преку соопштение на Македонска берза ја известува јавноста за измени во органите на управување односно Надзорниот одбор на компанијата. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Шпаркасе Лизинг Доо Скопје со силни перформанси во првата половина на 2022 година

Објавено

на

Врз основа на неревидираните финансиски извештаи за првите шест месеци од 2022 година Шпаркасе Лизинг Доо Скопје оствари силни перформанси во сите сегменти на работењето, што придонесе и за раст на вкупното портфолио од 16,8% споредено со почетокот на годината, како и:* (more…)

Продолжи со читање


Популарно