Connect with us

Кредити

Втор кредит на ЕБОР од два милиони евра за зелени инвестиции

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој одобри два милиони евра нова кредитна линија за подобрување на енергетскта ефикасност во земјава. Кредитната линија е одобрена на Шпаркасе банка Македонија за зелени инвестиции.

Средствата се наменети за домаќинствата, здруженијата за домување и компаниите за сервисни услуги кои планираат да инвестираат во проекти на енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија. Финансирањето на ЕБОР е под Програмата за поддршка за зелена енергија (GEFF).

Потенцијалните инвестиции вклучуваат зелени технологии како изолација, прозорци, топлински пумпи, соларни панели и друго.

-Зградите во земјата имаат итна потреба од реновирање и поставување изолација, што се очекува да ги намали трошоците за потрошувачка на енергијата и ќе ја зголеми удобноста. Домаќинствата имаат можност да добијат грант до 20 отсто од вредноста на нивната инвестиција. Ова ќе биде вториот GEFF кредит кон Шпаркасе банка Македонија што се реализира заради побарувачката на пазарот која го надмина износот на првата GEFF кредитна линија потпишана кон крајот на 2017 година со Шпаркасе Банка Македонија од два милиони евра.

Програмата за поддршка за зелена енергија (GEFF) во Северна Македонија е дел од Програмата за поддршка за зелена енергија за Балканот во износ од 85 милиони евра, лансирана во 2017 година. Програмата е заедничка инцијатива на Европската Унија (ЕУ), Федералното Министерство за финансии на Австрија и земјите кориснички на фондовите од Инвестициската Програма за Западен Балкан (WBIF).

Имплементацијата е под Регионалната програма за енергетска ефикасност за Западен Балкан (REEP PLUS), финансирана од ЕУ и имплементирана во партнерство со Секретаријатот за енергетска заедница. REEP Плус има донесено политика за поддршка на хармонизацијата на законите за енергетска ефикасност и регулативите за енергетска ефикасносот за зградите, согласно релевантните Ееропски директиви.

ЕБОР има инвестирано над 1,9 милијарди евра во 123 проекти во земјата. Поддршката на зелената енергија е приоритет на Банката, бидејќи е еден од најактуелните предизвици со кои се соочува земјата.

Кредити

Потрошувачки кредит од Халкбанк со посебни услови за членовите на СОНК

Објавено

на

Потрошувачки кредит со намалена каматна стапка од само 4,9% фиксна за првите три години и со пакет полиса за осигурување од Халк Осигурување е производ на Халкбанк со посебни услови наменет за членовите на СОНК.

(more…)

Продолжи со читање

Кредити

НЛБ Банка со промотивна кампања за кредитите за физички лица

Објавено

на

НЛБ Банка води промотивна кампања за сите кредити за физички лица до 31.08.2020 година. Во рамки на кампањата сите кредити се нудат без трошоци за одобрување и без трошоци за проценка. (more…)

Продолжи со читање

Кредити

Вистинска понуда во вистинско време – потрошувачки кредит од Халкбанк со камата од 5% фиксна за првите три години

Објавено

на

Новиот потрошувачки кредит на Халкбанк со пакет полиса за осигурување од Халк Осигурување АД Скопје кој е со каматна стапка од само 5% фиксна за првите три години, е идеален за финансирање на најразлични потреби на граѓаните во овој посткризен период. Со новиот кредит, Халкбанк излегува во пресрет на сите оние кои, во време кога животот почнува постепено да се враќа во нормала, имаат потреба од средства за задоволување важни потреби. Овој производ е идеален и за рефинансирање на постојни кредити во други банки, со што се добива и значително намалување на месечните рати. (more…)

Продолжи со читање

Популарно