Connect with us

Странски банки

Втората по големина германска банка годинава затвора 240 експозитури

Објавено

на

Смалувањето на мрежата на филијали на „Commerzbank“ станува се поконкретно: списокот на филијали што ќе бидат затворени низ целата земја е подготвен, објави кредиторот. Банката има намера да затвори 240 експозитури во Германија оваа година и треба да започне да се затвораат во октомври.

Банката, која долго време се придржуваше до нејзината релативно кохезивна мрежа на филијали, се смени радикално за време на мандатот на новиот извршен директор Манфред Кноф. До крајот на 2024-та година, бројот на позиции со полно работно време во групата треба да се намали од околу 39.500 на 32.000.

Така, мрежата на филијали во Германија ќе се намали за скоро половина – од 790 на 450 места. Намалувањето на филијалите во Германија треба да заврши во 2022-ра година. Клиентите на банките сè повеќе користат дигитални понуди за вршење банкарски трансакции, поради што голем број кредитори ги намалуваат мрежите на нивните експозитури.

Банката не објави јавно комплетен список со 340 погодени. Портпарол ги потврди информациите од извештаите на медиумите за одделни федерални држави и региони. Според овие информации, „Commerzbank“ ќе затвори осум од 36 експозитури во Берлин, 38 од 78 во Баден-Виртемберг, 11 од 27 во Хамбург, 17 од 46 во Саксонија, 7 од 23 во Саксонија-Анхалт и 17 од 35 во Шлезвиг-Холштајн.

Според портпаролот, банката ќе затвори 23 филијали во Хесен, а 99 експозитури се наоѓаат во таканаречениот „западен регион“, кој ги вклучува Северна Рајна-Вестфалија и делови од Долна Саксонија.

Со тежок курс за штедење, Кноф, кој ја презеде банката од 1-ви јануари, сака да ја врати „Commerzbank“ на патот кон успехот откако изгуби милијарди долари во 2020-та година. Рамката за намалување на илјадници работни места во Германија е веќе договорена со претстаници на синдикатот на вработените и до крајот на годината раководството сака да разјасни како деловните единици ќе се прилагодуваат во иднина.

Менаџментот има намера да избегне отпуштања од оперативни причини, но не ги исклучува. Наместо тоа, тој претпочита со заминување преку пензија или доброволно заминување. Пред неколку недели, „Commerzbank“ ги зголеми очекуваните трошоци за планот за преструктуирање на нешто повеќе од 2 милијарди евра откако постигна договор со Работничкиот совет за намалување на работните места, што беше поскапо отколку што се очекуваше претходно.

До крајот на 2023-та година, банката има намера да оствари поврат на капиталот од пет до седум проценти со помош на намалување на трошоците.

Според луѓето запознаени со ова прашање, околу 450 од сегашните 800 филијали во Германија ќе станат технолошки вишок. Планот е да има 230 до 250 главни експозитури и 200 до 220 локални експозитури, кои ќе служат само на приватни клиенти.

Првобитната идеја за само 200 филијали и 300 до 400 таканаречени услужни места со само неколку вработени повеќе не е релевантна.

Странски банки

First Citizens Bank ја купува Silicon Valley Bank за 72 милијарди долари

Објавено

на

Американската банка „First Citizens Bank” ќе ги откупи за 72 милијарди долари преостанатите кредити и депозити на „Silicon Valley Bank” (SVB), која беше преземена од американските регулатори поради банкрот на почетокот на месецот. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Се разгледуваат дисциплински постапки против менаџерите на Credit Suisse!?

Објавено

на

Швајцарскиот финансиски регулатор (ФИНМА) објави дека размислува дали да покрене дисциплинска постапка против извршниот директор на „Credit Suisse”, откако втората по големина банка во Швајцарија минатата недела мораше да биде откупена од најголемата швајцарска банка, „UBS”, со цел да се избегне колапс на банкарскиот сектор. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Централната банка на Албанија ја зголеми основната каматна стапка

Објавено

на

Централна банка на Албанија ја зголеми основната каматна стапка за 0,25 проценти, како чекор да обезбеди економска и финансиска стабилност во земјата, јави државната агенција АТА. (more…)

Продолжи со читање

Популарно