Connect with us

Колумни

Врската помеѓу умот и заработувањето

Објавено

на

Ментална стабилност е ретка тема во било која компанија. Всушност, таа е толку важна, што го определува целиот работен ден на индивидуалецот. Менталната стабилност може да ја зголеми продуктивноста, а нестабилноста може да има голема последици како врз индивидуалецот така и врз околината и бизнисот.

Најчестите симптоми на ментална нестабилност се брзи промени нa расположението, нивото на енергија и активност и премногу брзо/споро извршување на секојдневните активности. Ова се вика биполарна растроеност.

Овие луѓе или се еуфорични и оптимистични или упаѓаат во посериозни депресии. Ова се карактеристики и на претприемачите, затоа што на крајот од денот, овие луѓе знаат да превземат и голем ризик. Поради тоа, оваа состојба е позната како “растроеност на генерални директори”.

Во просек, овие индивидуалци заработуваат 43% помалку од останатите вработени. Но, секогаш се први кога треба да се промени работното место. Не сакаат долго време да бидат врзани за едно место, за една работа и работна атмосфера. Монотонијата е тоа што ги плаши, па спремни се да ризикуваат повеќе од другите.

Луѓето кои имаат биполарна растроеност, доколку се директори на компании или имаат своја компанија, во просек, заработуваат 18% повеќе од целата популација.

Оваа растроеност може да се контролира. Иако, многу психијатри ја сметаат за болест и ја лекуваат, професори од Универзитетот Стенфорд, тврдат дека единствениот начин да го контролирате умот, е самоконтролата која секој мора да ја научи. Тие тврдат дека биполарната растроеност не може да се третира како болест, бидејќи сите ја имаат, но кај поединци е многу поизразена.

Колумни

Банкарство 2.0: Што претставува универзален банкар и зошто е потребен?

Објавено

на

Невозможно е да се оддели еволуцијата и усвојувањето на универзалните банкари од променливата улога на филијалата. Паѓањето на нивото на трансакции значи помалку филијали, а оние што остануваат се помали. Потребата за заштеда на трошоците за персонал ја забрза идејата дека помалку претставници на филијали треба да преземат повеќе должности. (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Chatbots ќе играат главна улога во банкарството

Објавено

на

Не многу луѓе се чувствуваат удобно да им овозможат на другите да ја знаат состојбата на своите финансии – проверка на состојбата на трансакциската сметка, големина на хипотека, заеми, дури и колку личноста заработува. Парите, сепак, се приватни. Тоа е причината зошто chatbots ќе ја имаат главната улога во банкарството. (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Електронска банка за правни субјекти – лесен и сигурен одговор на модерните предизвици

Објавено

на

Примарната дејност на Банките е да посредуваат помеѓу сопствениците на вишок капитал и оние кои имаат потреба од капитал. При извршувањето на својата дејност банките секогаш се трудат да ги задоволат потребите на клиентите, да го пратат и поддржуваат нивниот развој и да понудат беспрекорни услуги. Следејќи ги потребите на клиентите, пазарните движења и развојот на новите технологии, банките развиваат и усовршуваат платформи (меѓу кои и електронската банка), преку што ја унапредуваат соработката со своите клиенти, на начин кој значително им го олеснува работењето, особено во платниот промет кој е суштинска банкарска операција. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange