Connect with us

Форекс

Вредноста на доларот со благ пад на девизните пазари

Објавено

на

На девизните пазари, вредноста на доларот во однос на кошницата валути благо падна откако минатата недела скокна за 1,7 проценти и го урна, за првпат од јули 2020 година, нивото од 97 поени.

Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американската во однос на другите шест главни светски валути, се движи околу 97,15 поени, додека во петокот на затворањето на пазарот беше 97,25 поени.

Курсот на доларот во однос на јапонската валута порасна од 115,25 на 115,50 јени.

Но, американската валута ослабе во однос на европската, па цената на еврото достигна 1.11665 долари, додека во петокот на затворањето на пазарот беше 1.11150 долари.

Се очекува ФЕД да ги зголеми клучните каматни стапки во март, првпат од декември 2018 година. Во истиот месец, Централната банка би можела да ја прекине својата програма за купување обврзници, а потоа да почне да ги намалува своите биланси.

До крајот на годината ФЕД би можел да ги зголеми каматните стапки за дури петпати поради високата инфлација.

Оваа недела, сепак, каматните стапки може да ги зголеми Британската централна банка, со оглед на високото ниво на инфлација во таа земја.

Седница ќе одржи и раководството на Европската централна банка, но не се очекуваат промени во монетарната политика.

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во март?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.03.-31.03.2023 година вкупниот промет изнесува 496.838.797 денари и бележи енормен пораст од 124,40% во однос на претходниот месец февруари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Руската рубља ја губи вредноста – падна на 11-месечен минимум во однос на доларот

Објавено

на

Руската рубља падна на најниско ниво во последните 11 месеци во однос на американскиот долар и еврото. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Проширување на котација на државни обврзници во вредност од 2,1 милијарди денари

Објавено

на

Македонска берза АД Скопје ја известува јавноста дека согласно Барањето бр.15-2790/1 од 29.03.2023 година и Барањето бр.15-2160/1 од 08.03.2023 година од страна на Министерството за финансии на Република Северна Македонија за котација на државни обврзници, почнувајќи од денес (04.04.2023 година) на Официјалниот пазар на подсегментот Берзанска котација ќе бидат примени на котација државните обврзници со следните карактеристики: (more…)

Продолжи со читање

Популарно