Connect with us

Останато

Вработените во “Македонска пошта” бараат зголемување на платите

Објавено

на

Синдикатот на „Македонска пошта“ бара зголемување на платата за 10 проценти и враќање на бодот којшто, според нив, е намален пред 12 години. Бараат и пролонгирање на либерализацијата на поштенскиот пазар и итна средба со премиерот за решение за нивните барања.

Претставници на Синдикатот на прес-конференција истакнаа дека во изминатите неколку месеци имале интензивни разговори со Управниот одбор на компанијата, но дека не успеале да најдат соодветно решение.

“Долгогодишното барање за зголемување на платите се темели на фактот што повеќе од 30 години ниту за еден денар не се зголемија платите во „Македонска пошта“, а незадоволството кај вработените е поголемо со намалувањето на вредноста на бодот пред 12 години”, изјави претседателот на синдикатот Боро Велигденов.

Покрај покачувањето на платата, вработените бараат да им се набави и работна облека, која, според нивните кажувања, не е набавена повеќе од 10 години. Сметаат дека либерализацијата на поштенскиот пазар треба да се пролонгира до приемот на државата во Европската унија со образложение дека доколку се влезе во овој процес, дополнително би се влошиле состојбите на вработените.

Останато

Претседателот на ССК, Ангелоски од Војводина: „Зелен навигатор“ ќе обезбеди фонд за зелени проекти на Западен Балкан

Објавено

на

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија, Трајан Ангелоски и потпретседателот проф. д-р Орце Симов остварија посета на Покраинската влада на Војводина, каде беа дел од настан на високо ниво за претставување на асоцијација „Зелен навигатор на Западен Балкан“. Ангелоски е член на Управниот одбор на „Зелен навигатор“ кој е воспоставен како единствена иницијатива на јавниот и приватен сектор основана со цел да ја забрза регионалната трансформација на економијата и локалната заедница кон климатска одржливост. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ЕБОР со милијарда евра помош за Украина

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) собра една милијарда евра помош за Украина на годишното генерално собрание неделава, соопшти претседателката Одил Рено – Басо. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Се одржа финалето на Европскиот квиз на парите

Објавено

на

Учениците Матеја Талеска и Дино Дановиц, од СУГС „Joсип Броз Тито“, под менторство на професорката Емилија Величкова, беа наши претставници на финалето на Европскиот квиз на парите, коешто се одржа денеска преку електронска платформа. (more…)

Продолжи со читање


Популарно