Connect with us

Останато

Во јули во САД прикажан најголемиот дефицит во последните 12 години

Објавено

на

Надворешно-трговскиот дефицит на САД во јули скокна на 63,6 милијарди американски долари, што е највисок во последните 12 години, поради рекордниот скок на увозот.

Јулискиот дефицит во САД е резултат на рекордното зголемување на увозот од 10,9 проценти, на 231,7 милијарди американски долари, додека извозот, иако зголемен, изнесува 168,1 милијарди.

Министерството за трговија на САД објави дека односот на вредноста на увозот и извозот е за 18,9 проценти поголем во јули отколку во јуни, кога дефицитот во надворешната трговија изнесува 53,5 милијарди американски долари.

Ова е најголемиот месечен дефицит од јули 2008 година, за време на економската криза.

Во претседателската кампања во 2016 година, една од целите на претседателот Доналд Трамп беше намалување на дефицитот во надворешната трговија, пред се со Кина, која со години има голем трговски суфицит со САД. Меѓутоа, и покрај ветувањето тој остана висок, па во јули изнесуваше 31,6 милијарди американски долари или 11,5 проценти повеќе отколку во јуни.

Останато

ИОРРМ преку видео конференција успешно организираше електронско изборно собрание

Објавено

на

На 16ти октомври 2020 година се одржа изборното собрание на Институтот на овластени ревизори на Република Македонија (ИОРРМ), за првпат во целосно дигитална форма. Во време на неизвесност и отежнати услови заради пандемијата на COVID-19, ИОРРМ одлучи 27-та седница на Собранието на ИОРРМ да се одржи во форма на видео-конференција, пред се поради заштита на здравјето на членовите и вработените на ИОРРМ.  (more…)

Продолжи со читање

Останато

Што направи виртуелниот експерт Славчо од А1 Македонија за 30 дена?

Објавено

на

Виртуелениот експерт Славчо е чет-бот кој разбира и зборува македонски јазик. Со него можете да комуницирате на кирилица или латиница. Комуникацијата со Славчо е целосно бесплатна, a со него можете да разговарате на веб страницата на А1 Македонија или преку апликациите Viber и . (more…)

Продолжи со читање

Останато

Шпанските банки виновни за “хаосот” во Барселона?

Објавено

на

Фото: AS

Хаосот во Барселона повторно продолжува откако играчите ја отфрлија молбата на раководството за намалување на платите, обелоденија медиумите во Каталонија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно