Connect with us

Странски банки

Во Шведска исчезнува плаќањето во готово, дури и џепарлакот на децата им го уплатуваат на картичка

Објавено

на

Монетите и банкнотите веќе долго време не се омилено платежно средство во Шведска, а кризата предизвикана од коронавирусот само го засили трендот на безготовинско плаќање.

Затоа, Народната банка на Шведска ги предупредува граѓаните бидејќи стравува дека готовината физички би можела целосно да исчезне.

Родителите во Шведска не им го даваат во готово дури ни џепарлакот на децата, пишува германскиот неделник „Фокус“.

Весникот наведува дека само 16 проценти од децата добиле џепарлак во готово, а 84 проценти имаат дигитални штедни книшки.

Истражувањето покажа дека во Шведска генерацијата помеѓу 18 и 34 проценти во 75 проценти од случаите не плаќа во готово.

Корона-кризата ја зголеми аверзијата на Швеѓаните кон готовината и интересно е што повеќето плаќања се вршат без контакт, преку NFC-чип на картичката или преку мобилен телефон.

Гувернерот Штефан Ингвес верува дека младите, бидејќи повеќе не користат готовина, нема да знаат ништо за изгледот на банкнотите.

Постојат и други ризици бидејќи сајбер-нападите може да оневозможат безготовинско плаќање и на тој начин да предизвикаат проблеми во општеството.

Тој побара од владата да донесе закон што ќе ги обврзува банките во земјата секогаш да имаат одредени количини готовина во своите трезори.

Странски банки

ЕИБ: Позитивни движења во банкарското кредитирање

Објавено

на

Во Централна, Источна и Југоисточна Европа побарувачката за кредити е зголемена и пристапот до кредити е олеснет, но подобрувањата првенствено се однесуваат на физички лица, а не на стопанството, покажува новата студија на Европската инвестициска банка. Истражувањето укажува на позитивни трендови во банкарското кредитирање во Централна, Источна и Југоисточна Европа Во последните шест месеци состојбата кај проблематичните кредити е подобрена, но не се очекува ваквото подобрување да продолжи и во наредните шест месеци, што укажува на одредена неизвесност. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ: Наскоро ќе заврши силниот раст на цените во еврозоната

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) верува дека инфлацијата го достигнала врвот во ноември, што значи дека би било прерано да се зголемат каматните стапки бидејќи растот на цените веројатно постепено ќе забави следната година, рече членката на одборот Изабел Шнабел. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Инфлацијата во еврозоната може да изврши притисок врз Европската централна банка

Објавено

на

Еврозоната моментално е во најбрзoрастечката инфлација од воспоставувањето на единствената валута кон крајот на 20 век, велат економистите. (more…)

Продолжи со читање


Популарно