Connect with us

Останато

Во тек е исплатата на МојДДВ за второто тримесечје

Објавено

на

Започна исплатата на повратот на ДДВ на граѓаните за месеците април, мај и јуни, односно второто тримесечје од 2020 година, соопшти денес преку својот Фејсбук профил, министерката за финансии Нина Ангеловска.

Досега на сметките на над 140 илјади граѓани се легнати над 167 милиони денари или 2,7 милиони евра.

„Исплатата продолжува и деновиве, како што ќе се доставуваат налозите до Трезорот на Министерство за финансии, се додека не се исплатат сите средства на трансакциските сметки на граѓаните за второто тримесечје од 2020.”, вели Ангеловска.

💰 Поврат: 5,44 милиони евра

🧍‍♂️🧍‍♀️ Граѓани кои скенирале сметки заклучно јуни: 304.637 граѓани или

↗️ ∼ 25.000 граѓани повеќе во однос на претходното тримесечје

🧾 Скенирани сметки: 41,7 милиони сметки

🛒Направен промет: 21,4 милијарди денари

Ангеловска исто така вели дека и резултатите на МОЈДДВ за јули се одлични, при што објаснува дека се скенирани 21,5 милиони сметки или за 80% повеќе во однос на просекот од сите останати месеци.

Останато

Професии со кои можете лесно да дојдете до вработување во 2021 година

Објавено

на

Кога станува збор за пазарот на трудот, информатичарите, градежните инженери и економистите, можат најлесно да се вработат. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Никола Рибароски избран за претседател на Комората на друштва за геодетски работи

Објавено

на

На редовно годишно собрание, делегатите го избраа Никола Рибароски за претседател на Комората на друштва за геодетски работи. По изборот тој истакна дека ќе ги застапува заедничките интереси на членовите на Комората институциите на национално и интернационално ниво, ќе ги чува угледот, честа и правата на членовите и вработените овластени геодети, и ќе се грижи дејност да ја вршат во согласност со матичниот Закон. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комората на сметководители бара пролонгирање на роковите за поднесување на годишните и финансиските извештаи

Објавено

на

Пролонгирање на роковите за поднесување на годишни сметки и финансиски извештаи преку законски измени на Законот за трговски друштва со цел подобрување на квалитетот на финансиското известување да бидат дел од  економските мерки за петтиот пакет, бара Комората на сметководители при Сојузот на стопански комори на Македонија. Според роковите утврдени во Законот за трговски друштва Годишната сметка се доставува до Централниот регистар до крајот на месец февруари наредната година, во хартиена форма или до 15 март во писмена форма. (more…)

Продолжи со читање

Популарно