Connect with us

Останато

Во следните денови ќе има поврат на ДДВ и за корисниците на Ајфон!

Објавено

на

Управата за јавни приходи во текот на вчерашниот ден објави дека поврат на ДДВ ќе биде овозможен во наредните денови и за корисниците на Ајфон уреди, по реакцијата на дел од граѓаните кои не можат да ја симнат апликацијата МОЈ ДДВ и да започнат со скенирање на фискалните сметки.

Од УЈП како причина го наведоа објаснувањето дека се работи за мултинационална компанија која работи со посложени административни процедури.

„Се работи за посложена мрежа и затоа ќе доцни спроведувањето на апликацијата. Очекуваме во наредните денови апликацијата да биде достапна за преземање и од „Apple Store“ за корисниците од „iOS“ оперативниот систем, бидејќи станува збор за мултинационална компанија која работи со посложени административни процедури при поставување на апликациите. Невалидните фискални сметки немаат бар код и поради тоа нема да може се изведе скенирањето. Доколку граѓаните сакаат да пријават даночен обврзник кој не издава фискални сметки, или издава компјутерски сметки, тоа ќе може да го направат на телефонската линија 198, или преку анонимна пријава и сето тоа да се процесира. Службите во сите дирекции се на располагање на граѓаните, а секој на кого му е потребна помош може да се јави кај нас”, изјави Сања Лукаревска, директорката на Управата за јавни приходи.

Од буџетот ќе бидат издвоени 50 милиони евра за поврат на ДДВ. Експертите предупредуваат дека од повратот ќе се офајдат само најбогатите 5% од граѓаните и дека во легалната економија треба да се вратат најмалку двојно повеќе пари, за проектот да биде успешен.

Треба да се внимава една сметка да не надминува 30.000 денари, а вкупно платениот ДДВ на месечно ниво да е помал од 4.000 денари. Еден човек може да врати најмногу 7.200 денари годишно. Првата исплата ќе биде во декември.

Останато

Кликни Јади маркет со достава од 35 – 65 минути за време на полициски час!

Објавено

на

Кликни Јади е најголемата платформа за нарачка и достава на храна во Скопје, со над 40.000 корисници и партнерска мрежа од над 170 ресторани. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Австралија падна во рецесија по 29 години

Објавено

на

Австралија влезе во својата прва рецесија после 29 години, потврди министерот за финансии, откако заводот за статистика го објави падот на економијата во првиот квартал. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Продажбата на мало во еврозоната намалена за 11,7 проценти во април

Објавено

на

Прометот на малопродажбата во еврозоната бележи значителен пад во април, при што опадна куповната моќ речиси на сите производи, вклучително и храна и пијалоци, бидејќи ограничувањата за движење поради коронавирусот беа во сила во текот на целиот месец.
(more…)

Продолжи со читање

Популарно