Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

Во скопскиот регион се создава половина од БДП

Објавено

на

Според објавените податоци што се однесуваат на 2016 година, најмало учество имаат североисточниот регион со 5%.

Бруто домашниот производ во 2016 година вкупно изнесувал 594.795 милиони денари. Во скопскиот регион изнесувал 256.308 милиони денари, во североисточниот 29.655 милиони денари, а во останатите регионо меѓу 42.000 и 65.000 милиони денари.

Поголем бруто-домашен производ по жител, во споредба со просекот на Република Македонија, имаат Скопскиотрегион со индекс 143.4, Југоисточниот регион со индекс 119.1, Вардарскиот регион со индекс 105.3. Сите други региони имаат бруто-домашен производ под просекот на Република Македонија.

Останато

Мистериозен инвеститор плати 3 милијарди долари за удел во Гаспром

Објавено

на

Рускиот нафтен гигант Гаспром доби 3 милијарди долари продавајќи удел во сопствеништвото на засега мистериозен купувач.

За трезорските акции новиот инвеститор чиј идентитет засега е непознат даден е попуст од 11% во однос на последната цена на тргување пред да биде затворена берзата.

Бидејќи станува збор за удел помал од 5% руската компанија со приватен и државен капитал нема обврска да објави ценовно чувствителна информација на берзата во Москва.

Ова е втора слична блок трансакција откако претходно Гаспром продаде удел од 2,9% за 2,2 милијарди долари.

Продолжи со читање

Останато

Според Стив Џобс, една карактеристика ги издвојува успешните луѓе од останатите

Објавено

на

Стив Џобс имаше екстремно големи очекувања. Тој се предизвикуваше себеси, но и луѓето околу него, да работат попаметно, повеќе и потешко, така што тој, а и тие, можеа да остварат што сакаат. Џобс веруваше во моќта на пребарувањето, тој веруваше дека сите на некој соодветен начин можеме да се истакнеме во иднина. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Нов опасен Android вирус ги таргетира корисниците на мобилно банкарство

Објавено

на

Корисниците на Android се под закана од нов опасен тројански вирус наречен Ginp кој таргетира профили на мобилно банкарство. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange