Connect with us

Форекс

Во светот може да останат само пет или шест валути!?

Објавено

на

Во светот во моментов постојат повеќе од 100 признати валути, но тој број може драстично да се намали на само пет или шест во следните 20 години, изјави бразилскиот министер за економија Пауло Гуедеш на Светскиот економски форум во Давос.

Европските земји ја воведоа заедничката европска валута еврото пред 20 години, дозволувајќи им на луѓето од Франција да патуваат во Германија без да мора да менуваат пари и да ги прилагодуваат на државата во која патуваат.

Тоа може да се преслика и во другите делови на светот во иднина, под услов тие да се усогласат политички или економски, рече Гуедеш.

„Ако ги земете во предвид политичката димензија и економската димензија, за 20 или 30 години би можеле да имаме само пет, шест валути“, изјави Гуедеш.

Во моментов, американскиот долар се смета за безбедна валута – што значи дека неговата вредност расте во услови на криза. Поради стабилноста и трговијата, повеќе земји низ светот решија да ја врзат својата домашна валута токму за американскиот долар. Сепак, во време на нестабилноста на американскиот долар, тоа би можело да има негативно влијание врз тие земји.

Развој на заеднички валути во различни земји може да им помогне на овие економии да ја намалат нивната зависност од американскиот долар. Во тој случај, алтернативата би била еврото, друга „континентална валута“, подрачје во кое доминира доларот, а Кина би имала своја сопствена валута, која исто така ќе гравитира во неколку околни земји.

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во март?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.03.-31.03.2023 година вкупниот промет изнесува 496.838.797 денари и бележи енормен пораст од 124,40% во однос на претходниот месец февруари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Руската рубља ја губи вредноста – падна на 11-месечен минимум во однос на доларот

Објавено

на

Руската рубља падна на најниско ниво во последните 11 месеци во однос на американскиот долар и еврото. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Проширување на котација на државни обврзници во вредност од 2,1 милијарди денари

Објавено

на

Македонска берза АД Скопје ја известува јавноста дека согласно Барањето бр.15-2790/1 од 29.03.2023 година и Барањето бр.15-2160/1 од 08.03.2023 година од страна на Министерството за финансии на Република Северна Македонија за котација на државни обврзници, почнувајќи од денес (04.04.2023 година) на Официјалниот пазар на подсегментот Берзанска котација ќе бидат примени на котација државните обврзници со следните карактеристики: (more…)

Продолжи со читање

Популарно