Connect with us

Останато

Во првиот квартал на 2020 година имало 9.075 слободни работни места

Објавено

на

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2020 година, стапката на слободни работни места изнесува 1.81 % или вкупно 9.075 слободни работни места.

Највисока стапка на слободни работни места има секторот Л ‒ Административни и помошни услужни дејности, односно 4.10 %, додека најмала е стапката во секторот М – Образование, во кој изнесува 0.47 %.

Деловните субјекти со број на вработени од 10 до 49 имаат највисока стапка на слободни работни места, која изнесува 2.22 %.

Југоисточниот Регион има највисока стапка на слободни работни места, која изнесува 2.80 %.

Најголем број слободни работни места, односно 2.878, има во петтата група занимања ‒ Работници во услужни дејности и продажба, а следуваат техничари и сродни занимања со 1.668 слободни работни места.

Вкупниот број на пополнети работни места во првиот квартал на 2020 година изнесувал 493.438.

Останато

Ангеловска: Реотварањето на економијата – побрзо, приходите во јуни – подобри од очекуваното

Објавено

на

Наплатата на приходите во јуни значително подобра од проекциите, што укажува на тоа дека реотварањето на економијата ќе оди побрзо од очекуваното. За јуни наплатата на приходите во однос на лани е 9,6%, што е подобрување во однос на претходните два месеци. Дури има и натфрлање на одредени давачки за високи проценти во однос на лани како кај персоналниот данок на доход и придонесите. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска на редовната прес-конференција за месечното извршување на буџетот, кои во насока на зголемена транспарентност е одржуваат од почетокот на COVID-19 кризата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

УЈП: Се заокружи второто тримесечје на МојДДВ за 2020 година, исплата ќе се врши во август

Објавено

на

Управата за јавни приходи известува дека на 30.06.2020 година се заокружи второто тримесечје од 2020 година за поврат на ДДВ кај физичките лица. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Извршниот директор на „Airbnb“, Брајан Чески: „Ни требаа 12 години да го изградиме брендот, а изгубивме скоро сè за само 6 недели“

Објавено

на

Можете да поминете децении во градењето на вашиот сон, а светот може да го уништи со нешто што е случајно како пандемија на непознат вирус. Ова е точно она што и се случи на компанијата „Airbnb“ и на нејзиниот извршнен  директор Брајан Чески, со појавата на Ковид-19 годинава. (more…)

Продолжи со читање

Популарно