Connect with us

Лични финансии

Ворен Бафет советува како да се збогатите

Објавено

на

Уште во 1999 година, Ворен Бафет беше прашан од луѓето како да се збогатат и да станат богати колку што е тој, а тогашните негови совети сеуште можат да се применат, пишува „CNBC“.

Имено, ако сакате еден ден да бидете богати како Ворен Бафет, не двоумете се, започнете што е можно поскоро да инвестирате.

Тоа е советот што овој инвестициски титан го даде во 1999 година на годишното собрание на акционери кога го прашаа како заработил 30 милијарди долари, колку што вредело неговото богатство во тоа време.

Потоа, тогашниот 68-годишен Бафет, чие богатство оттогаш порасна на над 100 милијарди, рече дека сложената камата (каматата на камата) е најдобриот пријател на инвеститорот и го спореди стекнувањето на богатство преку камата со тркалањето снежна топка по падина.

„Започнете рано“, советуваше Бафет. „Почнав со мала грутка на врвот на многу долг спуст. Ќе имате прилично “долг спуст” ако започнете многу млади или ако живеете до длабока старост“, рече во тоа време инвестицискиот магнат.

Пророкот Омаха рече дека ако дипломира на факултет во 1999 година и има 10.000 долари за инвестирање, стратешки ќе открие каде ќе ги инвестира парите.

„Веројатно би се фокусирал на помалите компании затоа што би работел со помали суми и во таа арена има поголеми шанси другите да занемарат нешто“, објасни тогаш Бафет, велејќи дека ќе почне да ги разгледува компаниите по азбучен ред, пишува „CNBC“.

Лични финансии

Како да ги подобрите вашите лични финансии!?

Објавено

на

Заштедата не е секогаш лесна. Но, ако сакате да бидете финансиски сигурни во староста, треба да издвојувате одредена сума секој месец. Повеќето од нас остануваат без пари, особено на крајот на месецот. Покрај киријата, трошоците, автомобилот и мобилниот телефон, во слободното време ретко сакате да направите нешто дополнително. (more…)

Продолжи со читање

Депозити

Најдобри опции за чување на вашите пари

Објавено

на

Во неколку наврати ја потенциравме важноста на штедењето, чија корисност не треба во никој случај да се потцени. Има безброј причини зошто да заштедите пари – тргнувајќи од заштита во случај на финансиска криза, избегнување долгови, намалување на финанскиските стресови, па сè до обезбедување финансиско наследство за вашите најмили. Доколку веќе сте ја стекнале оваа здрава навика, сосема е природно да се запрашате каде да ја чувате вашата заштеда, за истата да биде безбедна. Штедењето во банка е една од најдобрите финансиски навики што можете да ги усвоите, имајќи предвид дека доколку истите ги орочувате, износот на депонираните средства ќе се зголеми за висината на каматата. Па така, вашето штедење ќе премине во заработка. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Како да изградите живот од соништата!? – Стратегија на мултимилионерите 1-5-10

Објавено

на

Што ако некој ви каже дека за неколку години вашиот живот може да биде драстично подобрен и од обичен човек да станете мултимилионер кој има буквално се што ќе посака, вклучително и толку посакуваното слободно време? (more…)

Продолжи со читањеПопуларно