Connect with us

Останато

Ворен Бафет го зголеми уделот во Bank of America

Објавено

на

Еден од најпознатите инвеститори Ворен Бафет во јули купил акции вредни 1,7 милијарди долари од „Bank of America“, пренесува „Bloomberg“.

Купувањата се реализирани преку „Berkshire Hathaway“, која веќе има удел вреден 25 милијарди долари во инвестициската банка.

Од почетокот на годината, акциите на „Bank of America“ опаднаа за 30%, но во минатата недела додадоа 4,3%, откако стана јасно дека Бафет е сè уште активен на пазарот.

Потрошените 1,7 милијарди долари за купувањето акции е еднакво на само 1,2% од слободните парични средства на „Berkshire Hathaway“.

Според податоците од крајот на претходниот квартал, Бафет располага со 137 милијарди долари.

Акциите на „Bank of America“ се рангираат на второто место во портфолиото на „Berkshire Hathaway“, пред нив се само оние на „Apple“.

Останато

Туристичките агенции во колапс, се придружуваат на протестот на угостителите

Објавено

на

Секторот туризам е еден од најпогодените сектори во периодот на пандемијата, за нашите државјани се затворени границите на речиси сите европските држави, а поради рестриктивните мерки на движење во другите држави, нема ниту странски туристи. Дополнително и капацитетите на објектите од овој сектор беа под извесни рестриктивни мерки не можејќи и да сакаат да ја извршуваат својата дејност. Големиот број на заболени граѓани, немањето вакцини, намалената платежна моќ на граѓаните го става туризмот и патувањето како последна точка на интерес. Приход во изминатите 13 месеци е со паднат од 85% до 100%, додека нашите трошоци се уште се акумулираат, потенцираат од Туристичко-угостителската комора. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Календар на даночна регулатива – нова алатка на МФ за зголемена транспарентност и предвидливост во бизнис-околината

Објавено

на

Министерството за финансии на својата веб-страна го објави Календарот на даночна регулатива – нова алатка за транспарентност и поголема предвидливост на бизнис климата во земјава, информираат од Министерството за финансии. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Агенцијата за претприемништво објави оглас за менторство за мали и средни претпријатија

Објавено

на

Агенцијата за поддршка на претприемништво објави јавен повик за спроведување на стандардизирани менторски услуги за мали и средни претпријатија, кој ќе биде отворен до 29 април годинава. (more…)

Продолжи со читање
Популарно