Connect with us

Останато

Водењето на финансиите и не е така комплицирано

Објавено

на

Во денешното, дигитално време скоро сите процеси од деловното работење на компаниите се автоматизираат. Трансформацијата кон автоматизираното работење не е едноставно, но е неопходно. Сметководството и финансиите не се исклучок од ова правило.

Доколку сеуште ги водите своите финансии рачно, сега е вистинското време за промена. Светот се менува благодарение на технологијата или познатите Software-as-a-service (SaaS) софтверски решенија. За да бидете ефективни во своето работење и да можете да се фокусирате повеќе на растот на компанијата, потребно е да умеете да се адаптирате на промените.

Можете да закупите готов софтвер. Конкуренцијата во ИТ индустријата, особено во делот за развој на бизнис решенија секојдневно расте. Со појавата на многу компании кои произведуваат вакви софтвери, може да имате софистицирано решение кое нема да чини многу пари.

Потребата од користење на софтверско решение за водење на финансиите е особено изразенa кај помалите компании. Овој тип на компании не можат да си дозволот да немаат висока контрола врз финансиското работење. Затоа, ваквите решенија им помагаат.

Дигитализацијата започна уште во 80тите години на минатиот век. Во тоа време, софтверите олеснуваа многу малку во секојдневното работење, па затоа и само големите компании можеа да си ги дозволат. Тие беа Desktop базирани решенија, односно можевте да пристапите до софтверот само од статичниот компјутер на работното место. Подоцна се појавија web базираните решенија, а денес можеме да зборуваме и за Cloud базирани софтверски решенија. Секако, изборот во денешно е дали ќе користите web или cloud решение. Во светски рамки, 61% од корисниците на финансиски софтверски решение користат cloud базирани, од кои 18% имаат приватен Cloud. Меѓутоа, дури 30% од вкупните корисници користат комбинација од Cloud и In-house (нивни, сопствени, изработени според специфичните потреби на компанијата) решенија.

При изборот на соодветно решение, бизнисите мора да внимаат на следните неколку работи:

  • Да изберете ИТ компанија која е докажана на пазарот и која ви нуди сигурност, бидејќи менувањето од едно на решение кон друго и не е така едноставна работа, особено ако зборуваме за Cloud базирано решение. Идеално би било, да го погледнете порфолиото на ИТ компанијата и да се осигурате дека постои минимум 5 години.
  • Да се осигурате дека решението ги следи сите законски регулативи (ако е сметководствено решение мора да ги има запазено и сите сметководствени стандарди).
  • Мора да се осигурате дека сите подобрување кои ИТ компанијата ќе ги направи, вие ќе бидете известени пред да се случи подобрувањето и ќе побараат согласност од вас.
  • Мора вие да ја поседувате базата со податоци, односно доколку решите да ја смените ИТ компанијата, ниту еден податок нема да остане кај нив.
  • Бидете сигурни дека решението може да се приспоси на начин што ќе ги поддржи сите ваши процеси и потреби.
  • Проверете дали може други решенија да се поврзат со тоа од ИТ компанијата (пр. софтверот за набавка да е директно поврзан со софтверот за финансиско работење).

 

 

Останато

Договорот на ОПЕК ја дига цената на нафтата

Објавено

на

Цената на нафтата на светскиот пазар драматично се зголеми по веста дека ОПЕК во Виена одлучи да го зголеми производството на стратешки суровини во количини многу под претходниот најава на Саудиска Арабија, како и од очекувањата на берзата. Барел се зголемува за 3% по веста дека картелот го зголемува производството на нафта за само 600.000 барели дневно.

Брент Северно-атлантската нафта (“Brent”) порасна за 2,29 долари односно на 75,34 долари (3,1 %) пред да падне на 74,60 долари. Нафтеното барел во Тексас се зголеми за 1,90 долари – на 67,44 долари. Порастот на цените се должеше на вознемиреноста на берзата што, како резултат на растот на побарувачката и закрепнувањето на економијата, годинава може да резултира со дефицит на нафта на светскиот пазар, поради одлуката на ОПЕК да ги зголеми испораките за само 0,5%.

Русија, лидерот на сојузот на 11 петрохемиски производи кои се дел од ОПЕК на крајот од 2016 година, постигнаа историски договор за заедничко “вртење на славините„до крајот на 2018 година, се заложија за зголемување од околу 1,5 милиони барели дневно пред состанокот во Виена.

Продолжи со читање

Останато

19.000$ изедени од стаорец

Објавено

на

Сеуште не е утврдено дали еден или или повеќе злосторници го извршиле кривичното дело, но во североисточна Индија забележан е интересен случај. Имено, банкомат бил “изеден„ од стаорец во вредност од 19.000 долари.

Кога полицијата заедно со претставниците на банката дошле на местото на настанот, еден од “злосторниците„ бил пронајден во банкоматот заедно со изедените банкноти. Наводно стаорецот влегол во банкоматот преку дупка за кабли.

Денес, во индискиот град Тинсукиа, официјално започнува истрага за немилиот настан.

Продолжи со читање

Останато

Економијата на Полска

Објавено

на

Полската економска слобода е 68,5, што ја прави 45-то најслободна во според индексирањето за 2018 година. Неговиот вкупен резултат се зголеми за 0,2 поени, со подобрена фискална стабилност и слобода на трудот, што го надмина падот на владиниот интегритет. Полска е рангирана на 21 место меѓу 44 земји во регионот на Европа, а нејзиниот вкупен резултат е под регионалниот просек, но над светскиот просек.

Приоритизацијата на трошоците за социјална помош ги поттикна инвеститорите да ги намалат проекциите за економски раст во Полска за следните неколку години. Минатите структурни реформи, како што се трговската либерализација, ниските корпоративни даноци и пријателското регулаторно опкружување, ја олеснија транзицијата кон пазарно ориентирана економија. Преостанатите системски предизвици вклучуваат недостатоци во патната и железничката инфраструктура, строгите работни односи, слабиот комерцијален судски систем, владината бирократија и оптоварениот даночен систем за претприемачи. Исто така, потребни се реформи за да се поткрепи независноста на судството и да се намалат можностите за корупција.

Трговијата е исклучително важна за полската економија; комбинираната вредност на извозот и увозот изнесува 101% од БДП. Просечната применлива тарифа изнесува 1,6%. Општо земено, владините политики нема значително да влијаат на странските инвестиции.

Зголемениот банкарски сектор стана поконкурентен, а пазарите на капитал се прошируваат. Најпознати банки се: УниКредит, Сантандер и ИНГ Груп.

 

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange