Connect with us

Криптовалути

Влијанието на вештачката интелигенција врз криптовалутите

Објавено

на

Неодамна, компанијата IBM започна со истражување на тема криптовалути и блокчејн технолофија, што јасно зборува за важноста која една од водечките светски компании им придава на оваа тема. Познат е систем на вештачката интелигенција развиен од IBM под името Watson и кој имал своја примена во различни области.За време на истражувањето беа направени обиди да се применат развиени модули за вештачка интелигенција во криптографски системи. Детално се анализира деталната анализа на блокчејн технологијата и способноста да се подобри системот со користење на AI (Вештачка интелигенција) систем. Во оваа прилика, го анализиравме системот на интернет на нештата (IoT) и можностите за нејзино вклучување во блокчејн технологијата.

Основен предмет на истражувањето е дистрибуцијата на компјутерски капацитет за време на извршувањето на операциите во блокчејн технологијата и изнаоѓање на оптимален начин за користење на IoT мрежата со цел да се извршат трансакции на криптовалути што е можно поскоро.

Познато е дека стапката на извршување на трансакциите е еден од ограничувачките фактори за неговата примена. Истражувањето беше спроведено од страна на истражувачите од IBM Research кои тврдат дека најдоа начин да ја трансформираат и комбинираат самата блокчејн архитектура за да постигнат оптимална распределба на ресурсите и максимална брзина на извршување на трансакциите на криптовалутите. Истражувањето го користеше системот Watson кој има способност да учи правила независно врз основа на претходно решени задачи.

Исто така се тврди дека системот е тестиран и се покажа дека системот навистина се работи – PОW (Proof-of-Work). Овој систем проект е наречен Hybrid IoT blockchain. Системот е многу сигурен и многу поголема брзина за извршување на трансакции. IBM, во своето истражување ја истакна оваа функција и се занимаваа со оптимизирање на работа и координација меѓу различните IoT уреди.

Исто така, беше тестиран и рударскиот хардвер на Cryptowool. Конвенционалните рударски хардвер како ASIC и графичките картички се разликуваат значително од IoT уредите во нивните пресметковни капацитети. Треба да се има на ум дека IoT е широка категорија која вклучува сè, од температурни сензори на автомобилот кој е поврзан на интернет до криптовалути.

Вештачката интелигенција стана невидлив, но неповратен дел од нашиот живот и без неа многу процеси не би можеле да се случат. Сигурно е дека АI ќе го реализира своето влијание во областа на криптовалутите и тоа на начин што не можеме да го предвидиме во скоро време.

Криптовалути

Symantec предупредува за постоење на скриени апликации кои “копаат” криптовалути

Објавено

на

Компанијата Symantec објави нов безбедносен извештај во кој предупредува за постоење на осум малициозни апликации коишто се пронајдени во склоп на Windows 10 апликацијата во официјалната продавница, Microsoft Store.

Се работи за апликации кои беа објавени во Microsoft Store помеѓу април и декември 2018 година и содржат компонента којашто служи за “копање” на криптовалутата Монеро, а тоа корисниците кои ја инсталирале Windows 10 апликацијата, не го знаеле. Спорните апликации во просек имале и повеќе од 2.000 рецензии, а веројатно и напумпани оценки.

Самите апликации биле претставени како нови интернет пребарувачи, алатки за репродукција на мултимедијални содржини и за преземање содржини од интернет, како и водичи за оптимизација на батериите. Се верува дека зад сите овие апликации стои еден  ист програмер или група на програмери.

По добивањето на деталите за овие малициозни апликации, Мајкрософт веднаш ги повлече од продажба.

Имињата на осумте контроверзни апликации за кои алармира Symantec се:

  1. Fast-search Lite,
  2. Battery Optimizer (Tutorials),
  3. VPN Browser,
  4. Downloader for YouTube Videos,
  5. Clean Master (Tutorials),
  6. FastTube,
  7. Findoo Browser 2019,
  8. Findoo Mobile & Desktop Search.
Продолжи со читање

Криптовалути

Шведска лансираше своја криптовалута!

Објавено

на

Една голема светска влада само што им додели огромен глас на доверба и легитимитет на криптовалутите. Шведската влада донесе Одлука за поддршка на криптовалутите и официјално ја лансираше својата круптовалута – Sweden coin. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Блокчејн технологијата ќе ја победи апокалипсата на криптовалутите

Објавено

на

Пред една година, идејата дека Биткоин и криптовалутите ќе го променат светот стана мислење за консензус. Денес, не толку многу. Дигиталната валута сега се тргува под 5.000 долари. Тоа е 77% од неговата висока вредност во близина од 20.000 долари во јануари.  (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange